Gomboca kolač


 

Voćni fil:

1 kg šljiva
3 kašike šećera
1 kesica vanilinog šećera
2 kašike džema od šljiva
1 kašičica cimeta (ili po ukusu)

Smesa sa prezlama:

250 g prezli
50 g maslaca
50 g šećera
1 kašičica cimeta

Fil sa grizom:

1 l mleka
120 g šećera
110 g pšeničnog griza
1 jaje
50 g maslaca

Priprema:

1. Voćni fil: Prvo njega pravimo da bi se prohladio. Šljive očistite od koštica, isečite ih na četvrtine i stavite u odgovarajuću posudu. Posuti ih sa šećerom, vanilinim šećerom i dodati džem od šljiva. Promešati, poklopiti i na tihoj vatri kuvati, uz često mešanje, sve dok šljive potpuno ne omekšaju. Skloniti sa vatre, dodati cimet u prahu, promešati i ostaviti na stranu. 

2. Smesa sa prezlama: U posudu sa nelepljivim dnom staviti maslac i staviti na vatru da se maslac otopi. Ubaciti prezle i na tihoj vatri, uz stalno mešanje, propžite prezle da dobiju blago rumenu boju. Skloniti sa vatre, dodati šećer i cimet i sve dobro promešati.

3. Fil sa grizom: Griz i šećer staviti u odgovarajuću posudu, preliti ih sa 200 ml mleka i žicom za mućenje sve dobro sjediniti. Ostatak mleka staviti da provri. Kada provri, skloniti sa vatre, i sipati polako smesu sa grizom uz mešanje žicom. Vratiti na vatru i skuvati krem uz stalno mešanje žicom za mućenje. Kada krem počne da se zgušnjava ubaciti jedno, prethodno umućeno, jaje i nastaviti sa kuvanjem dok se fil ne zgusne. Kada je fil skuvan, skloniti sa vatre, dodati iseckani maslac i mešati da se maslac otopi.

4. U pleh veličine 34cm x 20cm staviti pola količine prezli, kašikom ih rasporediti i dobro utapkati. Preko staviti pola fila od griza, pa preko rasporediti fil sa šljivama. Zatim, ide ostatak fila sa grizom i preko posuti ostatkom prezli. Ostaviti u frižider 2 sata da se fil stegne i uživajte...

Veoma ukusan kolač koji ćete vrlo lako i brzo pripremiti. Ko voli gomboce (knedle sa šljivama) sigurno će uživati i u ukusu ovog kolača.

Recept sam videla na Instagramu (Iz naše kuhinje).

Коментари

Популарни постови