Predivan letnji ručak


 

Potrebno je:

400 g pilećeg filea
začin za piletinu po ukusu
100 g kukuruza šećerca
160 g paprika
100 g crnog luka
ulje po potrebi
so i aleva paprika po ukusu

Pirinač:

1 čaša od jogurta (180 g) pirinča dugog zrna
2 čaše vrele vode
1 manji crni luk
1 čen belog luka
1 kockica za pileću supu
2 kašičice kurkume
1/2 kašičice mlevenog bibera

Sastojci za sos:

3 pune kašike kisele pavlake
5-6 struka peršuna
1 kašika maslinovog ulja
1 čen belog luka
1 kašičica liminovog soka

Salata:

1 veći paradajz
1 manji ljubičasti luk
sveži peršun
so
limunov sok
ulje

Priprema:

1. Pileći file iseći na manje šnicle debljine oko 1 cm. Začiniti ih sa obe strane začinom za piletinu (ako ne nađete da ga kupite, sastojci su: kuhinjska so, aleva paprika, ruzmarin, čili, kari i cimet) i ostaviti u frižider jedan sat (posuda da bude poklopljena). Za to vreme skuvati kukuruz šećerac, papriku (koristila sam zelenu i crvenu papriku) iseći na trake a crni luk na tanje režnjeve. 

2. Pirinač: Pirinač dobro isprati pod mlazom hladne vode, ocediti i ostaviti na stranu. Rernu uključiti da se zagreje na 170 stepeni. Sipati u posudu koja će ići u rernu 50 ml ulja i kada se ulje zagreje ubaciti sitno iseckani crni i beli luk. Promešati i ostaviti na srednjoj temperaturi da luk malo omekša. Tada ubaciti pirinač i mešati ga oko jedan minut da postane staklast. Sve preliti sa dve čaše vrele vode, izmrviti pileću kockicu za supu, dodati biber i kurkumu i dobro promešati da se kockica otopi. Kada tečnost provri, posudu dobro zatvoriti alu folijom i staviti u zagrejanu rernu da se peče TAČNO 20 minuta. Izvaditi posudu, umotati je u veći peškir i ostaviti da odstoji 10 minuta, pa varjačom promešati pirinač. Dobićete jako lep pirinač kod koga je svako zrno odvojeno.

3. Meso ispržiti da dobije lepu, rumenu boju sa obe strane i izvaditi ga u tanjir. Tanjir prekriti alu folijom i ostaviti na šporetu. U istu masnoću (ako treba dodati još malo ulja) ubaciti iseckani crni luk i paprike. Posoliti i dodati alevu papriku po ukusu, pa sve dobro promešati. Poklopiti i dinstati na srednjoj temperaturi uz često mešanje, sve dok povrće ne omekša. 

4. Sos: U secko staviti kiselu pavlaku, peršun, beli luk, maslinovo ulje i sok od limuna. Umutiti da se dobije ujednačena smesa. Sos izručiti u odgovarajuću posudu i ostaviti u frižider do upotrebe.

5. Salata: Paradajz iseči na kockice i staviti u odgovarajuću posudu. Dodati sitno iseckani ljubičasti luk, peršun, so, limunov sok i ulje (sve začine dodati po ukusu). Promešati dobro.

6. Na dno tanjira prvo rasporedite pirinač. Sa strane stavite prženu papriku sa lukom, prženu piletinu (koja se prethodno iseče na kockice), salatu i kukuruz šećerac. Preliti sa sosom i poslužiti (ja sam slikala bez sosa, zaboravila da ga stavim, pa sam ga prelila kasnije...)

Veoma ukusan obrok sa kojim ćete sigurno oduševiti svoju porodicu...

Коментари

Популарни постови