Kremasta testenina sa piletinom


 

Potrebno je:

1/2 kg belog pilećeg mesa (bez koske)
začin za piletinu
3 kašike ulja

Sastojci za sos:

60 ml ulja
2 kašike mekog brašna T-400
600 ml mleka
200 ml pavlake za kuvanje
2 kašike rendanog parmezana
60 g krupno narendanog kačkavalja
1 kašičica soli
1/2 kašičice mlevenog bibera
1/3 kašičice muskatnog oraščića u prahu
1 kašičica sušenog peršuna
suvi biljni začin po ukusu

Još je potrebno:

400 g testenine (možete koristiti bilo koji oblik testenine)
140 g kačkavalja

Priprema:

1. Pileće meso iseći na kockice i začiniti ga začinom za piletinu. U manji tiganj sa nelepljivim dnom sipati ulje i staviti da se zagreje na srednjoj temperaturi. Na zagrejano ulje ubaciti iseckanu piletinu i promešati. Pržiti meso sve dok ne ispari voda koju je meso pustilo i dok meso ne dobije blago rumenu boju. Prženo meso rešetkastom kašikom prebaciti u dublju vanglicu.

2. Sos : U odgovarajuću šerpu sipati ulje (izmeriti ulje u kome se pržila piletina pa dodati da bude ukupna količina 60 ml), dodati dve kašike brašna, žicom za mućenje sjediniti brašno sa uljem pa uključiti šporet na srednju temperaturu. Pržiti brašno od momenta kada provri, uz stalno mešanje, dva minuta pa sipati mleko i pavlaku za kuvanje. Nastaviti kuvanje sosa, uz stalno mešanje žicom, sve dok se sos blago ne zgusne. Tada dodati sve navedene začine kao i narendani parmezan. Kuvati još jedan minut i skloniti sa vatre. Probati da li treba dodati još suvog biljnog začina i sipati preko piletine. 

3. Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni. Testeninu skuvati prema uputstvu sa pakovanja ali ne do kraja, kuvati je samo toliko koliko može viljuškom da se zahvati testenina. Preko sosa krupno narendati 60 g kačkavalja i promešati. Zatim rešetkastom kašikom prebaciti polukuvanu testeninu (testenina ne treba da se cedi, ni da se ispira) u sos i varjačom sve dobro promešati.

4. Šerpu sa nelepljivim dnom, veličine 26 cm, premazati uljem i izručiti pripremljenu testeninu. Poravnati površinu kašikom i preko krupno narendati 140 g kačkavalja. Staviti da se peče sve dok površina ne dobije zlatno rumenu boju. Ostaviti testeninu da se prohladi 5-10 minuta i poslužiti je. 

Jednostavno, preukusno...

Коментари

Популарни постови