Najmekši hleb


 

Potrebno je:

550 g mekog brašna T-400
2 kašičice soli
50 ml ulja
200 ml mleka
200 ml vode
1 kašičica šećera
1/2 kockice svežeg kvasca
1,5 kašika maslinovog ulja

Priprema:

1. U toploj mešavini mleka i vode dodati šećer, razmrviti kvasac, promešati i ostaviti oko 10 minuta da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati so i promešati. Sipati ulje, dodati pripremljeni kvasac i silikonskom špatulom sve dobro sjediniti. Testo je lepljivo pa se zato radi špatulom, jer se u daljoj pripremi ne koristi više brašno. Kada se testo dobro sjedinilo preliti ga maslinovim uljem i rukom premazati testo. Testo po malo podići sa strane da bi se maslinovo ulje "slilo". Prekriti vanglicu providnom folijom (ili plastičnom kesom) i ostaviti 15 minuta. Posle 15 minuta rukom blago premesiti testo, ponovo ga prekriti i ostaviti da se testo duplira.

2. Tepsiju veličine 28 cm obložiti pek papirom i ostaviti na stranu. Kada je testo naraslo još jedanput ga blago premesiti i podići ga rukama i prebaciti na sredinu tepsije, ali tako da strana koja je bila na dnu vanglice sada bude na površini. Rukama polako ispretiskati da se popuni dno tepsije, prekriti tepsiju providnom folijom i ostaviti dok se rerna ne ugreje. Rernu uključiti da se ugreje na 220 stepeni.

3. Kada se rerna zagrejala staviti hleb da se peče 18-20 minuta. Pečeni hleb, pomoću pek papira, prebaciti na rešetku, skloniti pek papir i ostaviti da se hleb prohladi (ne treba da se umotava u kuhinjsku krpu).

Ovo je najmekši hleb koji sam do sada spremila. Preporučujem da ga isprobate, verujte mi lepši hleb niste probali...




Коментари

Популарни постови