Posne lisnate kiflice




Potrebno je:

400 ml tople vode
2 kašike šećera
1 kockica svežeg kvasca
5 kašika ulja
2 kašičice soli
650 g brašna 

Za premazivanje testa:

200 g margarina sobne temperature

Priprema:

1. U toploj vodi dodati šećer, razmrviti kvasac, promešati i ostaviti (pokriveno kuhinjskom krpom) 10 minuta da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati so i promešati. Zatim dodati ulje i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo prebaciti  pobrašnjenu podlogu, oblikovati ga u loptasti oblik i vratiti u pobrašnjenu vanglicu. Vanglicu prekriti providnom folijom i ostaviti da se testo duplira. 

2. Naraslo testo premesiti i prebaciti na pobrašnjenu podlogu. Testo podeliti na dva jednaka dela. Jedan deo vratiti u vanglicu i prekriti vanglicu kuhinjskom krpom, a drugi deo testa izvući u valjkasti oblik i podeliti na pet jednakih delova. Od svakog dela oblikovati lopticu. Svih pet loptica razviti u tanak krug, ređati jenu koricu preko druge i svaku premazivati omekšalim margarinom. Zadnja, peta, kora se ne premazuje. Sada, poređane korice razviti u što tanji krug, prethodno radnu površinu posuti brašnom. Razvijeni krug podeliti na četiri jednaka dela, pa svaki deo iseći na 5 trouglova. Svaki trougao zamotati u kiflicu. Kiflice možete da filujete džemom koji volite, pa da ih pečene uvaljate u šećer u prahu, ja sam ih ovog puta pravila prazne, bez fila. Kiflice poređati u pleh preko pek papira. Na isti način napraviti kiflice i od druge polovine testa. 

3. Kiflice prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da narastu oko jedan sat. Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni. Narasle kiflice premazati rastopljenim margarinom i staviti da se peču oko 20 minuta. 

Kiflice su izuzetno mekane i ukusne...

Коментари

Популарни постови