Savršeno mekane kajzerice


 

Potrebno je:

650 g brašna
2 kašičice soli
200 ml mleka
160 ml vode
1 kašika šećera
1 kesica suvog kvasca (10g)
1 jaje
80 g rastopljenog putera

Za premazivanje kajzerica:

1 jaje
1 kašika mleka

Još je potrebno:

puter za premazivanje pečenih kajzerica

Priprema:

1. U vanglicu staviti brašno, dodati so, šećer i kvasac i promešati. Dodati jaje, rastopljeni (i malo prohlađeni) puter i toplu mešavinu mleka i vode. Prvo špatulom malo sjediniti sve sastojke, pa rukom zamesiti testo. Testo mesiti oko dva minuta, ono će i dalje da bude lepljivo ali tako i treba da ostane. Prekriti vanglicu providnom folijom i ostaviti da se testo udvostruči. 

2. Veliki pleh od električnog šporeta obložiti pek papirom i ostaviti ga na stranu. Uskislo testo prebaciti na pobrašnjenu (ne stavljati mnogo brašna) radnu površinu i pobrašnjenim rukama prebaciti testo. Testo izdužiti u valjkasti oblik i podeliti ga na osam jednakih delova. Od svakog dela oblikovati lopticu i ređati na pripremljenu pleh. Pleh prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti kajzerice pola sata. 

3. Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni. Kajzerice premazati umućenim jajetom sa dodatkom kašike mleka i staviti ih da se peču 18 minuta. Pečene kajzerice, odmah čim se izvade iz rerne, premazati puterom (staviti parče putera na viljušku i premazati ih), ostaviti pet minuta pa ih prekriti kuhinjskom krpom da se prohlade.

Kajzerice su potpuno opravdale svoj naziv, samo bih dodala da je priprema tako jednostavna da će svakome uspeti...

Коментари

Популарни постови