Štapići sa sirom i šunkom


 

Potrebno je:

2 jajeta
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
250 ml jogurta
100 g stišnjene šunke
120 g kačkavalja
1 kašika svežeg iseckanog peršuna
450 g mekog brašna T-400
1 kesica praška za pecivo

Priprema:

1. Stišnjenu šunku iseckati na sitne kockice (možete da stavite od suhomesnatog šta vi volite), a kačkavalj krupno narendati. U vanglicu razbiti jaja i žicom za mućenje ih umutiti. Jaja ne treba puno mutiti, samo koliko da se dobro sjedine. Dodati so i šećer i umutiti. Ubaciti šunku, kačkavalj i peršun, pa umutiti žicom. Dodati pola količine brašna sa praškom za pecivo i kašikom promešati. Izručiti ostatak brašna i zamesiti testo. Testo je po malo lepljivo, ali tako i treba da bude. Umešeno testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu, oblikovati ga u loptasti oblik, staviti u plastičnu kesu i ostaviti u frižider pola sata. 

2. Izvaditi testo iz frižidera i staviti ga na pobrašnjenu podlogu. Posuti ga sa brašnom i pomoću oklagije ga razviti u pravougaoni oblik debljine 1,5 cm. Razvijeno testo iseći prvo na pola po širini (uži delovi testa da budu prema vama) pa svaku polovinu testa iseći na štapiće širine 2 cm. 

3. U tiganj sa nelepljivim dnom sipati ulje visine 1cm i staviti da se zagreje na srednjoj temperaturi (kod mene je to 6 od 9). U zagrejano ulje spuštati štapiće i pržiti ih dok ne porumene, sa obe strane. Pržene štapiće vaditi na kuhinjski ubrus, da bi papir upio višak masnoće. 

Divno, vazdušasto, pecivo koje će vam se sigurno dopasti. Deca ga naročito vole (ne bune se zbog peršuna), još šolja jogurta i dobiće odličan doručak...

Коментари

Популарни постови