Čokoladni kolač sa kafom
Sastojci za biskvit:
4 jajeta
150 g šećera
120 ml ulja
180 ml jake skuvane crne kafe sa mlekom
25 g kakaoa
240 g brašna
1 kesica praška za pecivo
Fil:
500 ml mleka
5 kašika šećera
1 kašika kakaoa
80 g crne čokolade za kuvanje
2 kašike gustina
Priprema:
1. Prvo spremiti fil. Od 500 ml mleka odvojiti tri kašike i razmutiti gustin u manjoj posudi. Ostatak mleka staviti u dublju šerpu i staviti na šporet. Dodati šećer, kakao i čokoladu izlomljenu na kockice. Krem kuvati na srednjoj temperaturi uz stalno mešanje žicom za mućenje. Kada se čokolada rastopila i svi se sastojci sjedinili dodati rastvoreni gustin i nastaviti kuvanje dok se krem ne zgusne. Skloniti krem sa šporeta i dok se spremi biskvit povremeno ga promešati da se ne stvori korica.
2. Biskvit: Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. Skuvati jaku crnu kafu sa mlekom i ostaviti da se slegne talog i da se prohladi, pa je procediti (proceđena kafa da bude 180 ml). U vanglicu razbiti jaja, dodati šećer i mikserom umutiti dok se ne dobije gusta kremasta masa. Dodati ulje i prohlađenu kafu i umutiti. Na kraju ubaciti kakao, brašno i prašak za pecivo. Umuti dobro. Pola testa sipati u pripremljeni pleh i staviti da se peče samo koliko da se stvori korica. Izvaditi pleh i preko ravnomerno sipati fil i poravnati površinu. Preko fila sipati ostatak testa i vratiti da se kolač ispeče do kraja (probati čačkalicom, ali samo biskvitni deo, jer će fil i dalje biti vlažan). Pečeni kolač ohladiti na sobnoj temperaturi, pa ga ostaviti najmanje 2-3 sata u frižider pre sečenja.
Čokolada i kafa - kombinacija koja će vas oduševiti. Ovaj neodoljivi duo predstavlja pravu poslasticu za sve ljubitelje slatkiša i kafe.
Коментари
Постави коментар