Podvarak sa dimljenim svinjskim rebrima


 

Potrebno je:

1 kg kiselog kupusa ribanca
3 pune kašike svinjske masti
100 g crnog luka
140 g praziluka
140 g šargarepe
2-3 listića lovora
1/2 kg dimljenih svinjskih rebara
1 kašičica mlevenog bibera
1 kašika aleve paprike
so po ukusu

Priprema:

1. Dimljena svinjska rebra (koja su dobro mesnata) staviti u odgovarajuću šerpu, naliti sa hladnom vodom i staviti na srednju temperaturu. Kada voda provri, prospite vodu, operite svinjska rebra i naliti novu hladnu vodu. Staviti da se rebra skuvaju. Prvu vodu prosipamo da bi se sa mesa sklonila garež od dimljenja. Kiseli kupus ribanac (ili glavicu kiselog kupusa sami isečite na rezance), ako je slan, isprati u nekoliko voda, pa ga staviti u dublju i širu vanglicu. Crni luk, praziluk i šargarepu očistiti i iseći sve na kockice (u secko). Iseckano povrće dodati u kupus i dobro promešati.

2. U odgovarajuću, dublju, šerpu (koristila sam šerpu veličine 26 cm sa nelepljivim dnom) staviti mast
i staviti šerpu na vatru da se mast otopi. Na otopljenu mast dodati polovinu količine pripremljenog kupusa i promešati. Zatim ubaciti ostatak kupusa i polako promešati. Dodati i listiće lovora. Pržiti kupus u polupokrivenoj posudi, uz postepeno mešanje na srednjoj temperaturi. Povremeno sipati po malo i vode u kojoj su se kuvala rebra. 

3. Kada kupus omekša, posuti ga sa mlevenim biberom i alevom paprikom. Dobro promešati i probati koliko treba dodati soli. Zatim sipati vodu u kojoj su se rebra kuvala  (oko 200 ml). Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni. Svinjskim rebrima odstraniti koske i meso rasporediti po površini kupusa i blago ih pritisnuti da malo upadnu u kupus. Staviti kupus u rernu i peći sve dok meso ne porumeni. 

Podvarak je tradicionalno jelo koje se sprema skoro u svakom domaćinstvu. Ovo je jedan od načina na koji ga ja spremam. I naravno, uz podvarak je nezaobilazna proja...

Коментари

Популарни постови