Svinjska bajadera


 

Potrebno je:

2 kg svinjskog paufleka (carsko meso, svinjska potplećka, trbušina)

Marinada:

200 ml soja sosa
1 kašika senfa
2 kašike smeđeg šećera
1 kašičica belog luka u prahu
1 kašičica đumbira u prahu 
1 kašičica čilija u prahu
2 kašičice soli                                                                                    


Priprema:

1. Parče mesa stavite na dasku za sečenje pa oštrim nožem ili skalpelom zasecite kožu i masnoću ispod nje na 3-4 mesta. Sastojke za marinadu staviti u odgovarajuću posudu i dobro ih sjediniti. Meso prebaciti u posudu koja će ići u frižider i silikonskom četkicom ga dobro premazati marinadom sa svih strana. Ostatak marinade ostaviti na sobnoj temperaturi jer će nam narednog dana trebati za još dva premazivanja mesa i za sos.  Posudu prekriti providnom folijom  (ili ako ima poklopac, poklopiti je) i ostaviti preko noći u frižider.

2. Narednog dana izvaditi meso iz frižidera da bude pola sata na sobnoj temperaturi pre pečenja. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. Meso položiti na rešetku rerne (rešetka se ne zagreva), još jedanput ga premazati marinadom, ali samo na stranu gde je kožica. Blago ga prekriti alu folijom, ne zatvarati skroz, samo prebaciti foliju preko mesa. Ispod rešetke staviti pleh od električne rerne sa malo vode kako bi se skupljali sokovi od pečenja i staviti da se peče 40 minuta. Posle 40 minuta skloniti foliju i nastaviti pečenje još jedan sat.

3. Zatim, premazati meso marinadom još jedanput, povećati temperaturu na 200 stepeni i pecite još 10-15 minuta. Pečeno meso, vrlo pažljivo sa rukavicam, izvaditi zajedno sa rešetkom (ja sam ispod rešetke stavila drugi pleh da bih mogla da ga prebacim) i ostaviti da se ohladi, da bi mogli da ga lepo isečemo. 

4. Sos od ostatka marinade: U ostatak marinade dodati tri kašike soka od pečenja mesa i tri kašike vode. Staviti na tihu vatru i kuvati da se malo zgusne. Ohladiti i poslužiti uz meso.

Priprema mesa za svinjsku bajaderu nije komplikovana, traži malo više vremena, ali vaš trud će se nagraditi najsočnijim zalogajima koji se tope u ustima.

Коментари

Популарни постови