Pita iz tiganja sa sirom


 
Potrebno je:

4 kupovnih kora za pite
180 g sira
2 jajeta
1/2 kašičice praška za pecivo
80 ml ulja

Priprema:

1. Za pravljenje pite sam koristila malo dublji tiganj sa nelepljivim dnom veličine 24 cm. Tiganj, dno i stranice, premazati maslacem. Sir (možete da koristite domaći kravlji sir, fetu ili sitan sir. Ja sam koristila feta sir) staviti u odgovarajuću posudu i viljuškom ga izmrviti. Dodati jaja i dobro ih sjediniti sa sirom. Na kraju ubaciti prašak za pecivo i promešati. Pošto je feta slana ja nisam dodavala so, a vi uradite po vašem ukusu.

2. Uzeti jednu koru i staviti je u tiganj, da krajevi kore budu preko tiganja. Drugu koru ostaviti na stranu, ali prethodno izmeriti koliko treba da se prekrije površina pite i da se samo malo podvuče sa strane, a ostatak iseći na trake. Ostale dve kore podeliti na po pola, tako da dobijamo 4 korice. 

3. Koru koja je u tiganju premazati uljem, dno i stranice. Preko staviti iseckane krajeve i jednu (od 4 koliko imamo kada smo kore prepolovili) koru, premazati uljem pa staviti 1/3 fila. Staviti drugu koricu, premazati je uljem i ide druga trećina fila. Sada staviti treću koricu (kore malo nabrati, zavisi koje su vam veličine kore), premazati je uljem i staviti ostatak fila. Preko staviti zadnju koricu i nju premazati uljem. Vratiti kore koje su bile preko tiganja i svaki deo koji vratite premažite uljem. Na kraju staviti preko koru koju smo odvojili i sve lepo "ušuškajte".

4. Staviti tiganj na ringlu, poklopiti ga i uključiti šporet na srednju temperaturu (kod mene je to bila 5, na skali jačine šporeta od 1-9). Posle otprilike 12-14 minuta (zavisi sve i od jačine šporeta) špatulom polako podignite kraj pite i ako je dobro porumenela, polako je preokrenite. Ne treba pitu da prebacate na tacnu ili poklopac da biste je preokrenuli, samo polako špatulom je podignete, pridržite rukom i bez problema je preokrenete. Kada ste pitu preokrenuli, ponovo poklopite tiganj i pustiti da se i druga strana isprži, još 12-14 minuta.

5. Prženu pitu špatulom polako prebaciti na odgovarajuću tacnu, prekriti je kuhinjskom krpom i ostaviti da se malo prohladi pre sečenja. 

Pošto su mi ostale samo 4 kore od pravljenja baklave rešila sam da isprobam da napravim pitu sa sirom iz tiganja. Ni sama se nisam nadala da će pita ispasti ovako ukusna. Korice su hrskave, a sredina mekana, uz čašu jogurta dobićete izvrstan doručak ili večeru. 

Коментари

Популарни постови