Sekelji gulaš
Potrebno je:
700 g kiselog kupusa ribanca
200 g mesnate dimljene slanine
300 g svinjskog mesa od plećke
2 kašike masti
240 g crnog luka
3 veća čena belog luka
1 kašika aleve paprike
1 kašičica tucane ljute paprike
1 kašičica mlevenog bibera
1/2 kašičice kima u zrnu
3 listića lovora
1 kašika sveže iseckanog peršuna
suvi biljni začin po ukusu
Priprema:
1. Slaninu iseći na deblje štapiće a meso iseći na kocke. Crni luk očistiti i iseći na polurežnjeve, beli luk ne mora da se secka, samo ga očistiti i nožem pritisnuti da pukne.
U odgovarajuću posudu staviti svinjsku mast i staviti da se mast otopi. Na otopljenu mast ubaciti isečenu slaninicu i meso (meso prethodno posoliti po ukusu) i dinstati dok dobro ne porumene. Prvo će porumeniti slaninica pa je izvaditi na tanjir, a zatim i meso. U posudu zatim staviti isečeni crni luk i dinstati ga dok ne omekša. Ubaciti beli luk i čim pusti svoju aromu dodati kiseli kupus (možete da koristite i glavicu kiselog kupusa pa je iseći kao za podvarak). Ako vam je kiseli kupus slan ili više kiseo proprati ga pod mlazom hladne vode.
Promešati i dodati sve začine: alevu papriku, tucanu ljutu papriku (ko ne jede ljuto neka je izostavi), mleveni biber, kim i listiće lovora. Dobro sve promešati, vratiti svinjsko meso (slaninica ostaje, ona se dodaje na kraju) i naliti vrelom vodom da voda bude 1 cm ispod kupusa. U polupokrivenoj posudi kuvati sekelji gulaš oko 1,5 sat na tihoj temperaturi. Ja sam ostavila da na kraju ima samo malo tečnosti koja se jako lepo zgusnula, a vi ako volite da ima više tečnosti dodajte još vode kada uvri.
2. Pri kraju kuvanja (nekih 10-ak minuta) dodati iseckani peršun, promešati i dodati slaninicu. Probati i posoliti po ukusu. Sekelji gulaš poslužiti sa pire krompirom ili barenim krompirom.
Pravo zimsko jelo, koje prvi put spremam i veoma mi se dopalo...
Коментари
Постави коментар