Posna pita sa sočivom


 

Sastojci za testo:

600 g brašna T-500
20 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
1,5 kašičica soli
50 ml ulja
340 ml tople vode

Sastojci za fil:

300 g crvenog sočiva
200 g očišćenog praziluka
160 g crnog luka
400 g šampinjona
100 ml ulja
1 kašičica mlevenog bibera
1 kašičica soli
2 kašičice suvog biljnog začina
2 kašičice aleve paprike
1 kašičica sušenog peršuna
1 kašičica sušenog bosiljka
1 kašičica origana

Još je potrebno:

ulje po potrebi za prelivanje korica

Priprema:

1. Crveno sočivo preliti hladnom vodom (da voda bude oko 5cm iznad sočiva) i ostaviti da odstoji preko noći. Narednog dana sočivo procediti kroz veću cediljku i proprati ga pod mlazom hladne vode. Naliti ga sa hladnom vodom i staviti da se skuva. Kada voda proključa kuvati sočivo 10 minuta (pazite da vam ne iskipi). Prebaciti ga zatim u cediljku i isprati pod mlazom hladne vode sve dok voda ne ostane bistra. Ostaviti ga u cediljku dok se sprema fil.

2. Fil: U dublju posudu sa nelepljivim dnom staviti ulje da se zagreje. Na zagrejano ulje ubaciti sitno iseckani praziluk i crni luk. Posuti kašičicom soli i pržiti dok luk malo ne omekša. Zatim, dodati šampinjone isečene na listiće, promešati i posuti kašičicom suvog biljnog začina. Još jedanput promešati i pržiti na srednjoj temperaturi uz povremeno mešanje sve dok ne ispari voda koju su šampinjoni pustili. Dodati oceđeno sočivo i promešati da se sočivo sjedini sa ostalim sastojcima. Posuti kašičicom suvog biljnog začina, alevom paprikom, sušenim peršunom, bosiljkom i origanom pa sve dobro promešati. Pustiti da se fil ukrčka oko dva minuta, uz stalno mešanje, da se svi ukusi sjedine i skloniti sa šporeta. Ostaviti da se fil ohladi.

3. Testo: U vanglicu staviti brašno. Na sredini brašna napraviti rukom udubljenje, dodati šećer, izmrvljeni kvasac i 100 ml tople vode (od 340 ml vode). Blago promešati kašičicom, pokriti vanglicu kuhinjskom krpom i ostaviti 10-ak minuta da se kvasac aktivira. Zatim dodati so, ulje i ostatak vode. Zamesiti testo. Testo prebaciti na malo pobrašnjenu podlogu i umesiti ga da ostane mekano. Odmah testo izdužiti u valjak i podeliti na 10-12 delova (ja sam podelila na 11 delova). Od svakog dela oblikovati lopticu testa i poređati ih na pobrašnjenu radnu površinu. Pokriti loptice testa kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoje 20 minuta.

4. Uzeti prvu lopticu i staviti je na pobrašnjenu podlogu, posuti je brašnom i oklagijom raviti što tanju koru. Koru preliti sa dve male kašičice ulja i rasporediti deo fila po celoj površini kore. Sada, oklagiju staviti na početku kore i uvijati koru (sa oklagijom) u rolat. Sa obe strane oklagije povući, "zgužvati" testo prema sredini i polako izvući oklagiju. Kore možete da ređate i u podmazanu tepsiju vel. 32cm, ja sam ih ređala u pleh od električnog šporeta preko pek papira. Isti postupak ponoviti i sa ostalim lopticama testa.

5. Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni. Pitu premazati uljem i odmah staviti da se peče, ne čeka se da naraste. Pita se peče oko 40 minuta. Pečenu pitu izvaditi iz rerne, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi, pa je poslužiti.

Pita je veoma ukusna, tako da će se svideti i onima koji ne poste...


Коментари

Популарни постови