Posne lepinje sa krompirom
Potrebno je:
160 g očišćenog krompira
350 g brašna + 3 kašike brašna
1/2 kašičice kurkume
1 kašičica šećera
20 g svežeg kvasca
150 ml tople vode
100 ml ulja
1 kašičica soli
Još je potrebno:
rastopljeni margarin za premazivanje lepinja
Priprema:
1. Prvo skuvati krompir. Krompir iseći na kocke, naliti ga sa hladnom vodom i dodati 1/2 kašičice soli. Staviti da se kuva. Kuvani krompir procediti i viljuškom ga dobro izgnječiti, napraviti pire. Ostaviti da se prohladi. U vanglicu staviti 350 g brašna. Dodati kurkumu i promešati (ukus kurkume se uopšte ne oseća, ali daje jako lepu boju testu). Napraviti udubljenje na sredini brašna, dodati šećer i izmrviti kvasac. Sipati toplu vodu, malo kašikom promešati, pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti 10 minuta da se kvasac aktivira.
2. Zatim, u brašno dodati izgnječeni krompir, ulje i so. Zamesiti testo. Prebaciti testo na pobrašnjenu podlogu i uz dodavanje tri kašike brašna ga umesiti. Testo je dosta mekano ali tako i treba da bude. Umešeno testo oblikovati u loptasti oblik i vratiti ga u pobrašnjenu vanglicu. Prekriti vanglicu providnom folijom i kuhinjskom krpom i ostaviti da se testo udvostruči.
3. Za to vreme napravite kalupe za lepinje. Od čvršćeg papira iseći trake širine 3 cm. Staviti ih na alu foliju i preklopiti ih sa folijom 5-6 puta. Sastaviti krajeve folije da prečnik bude 10 cm, pa krajeve spojiti spajalicom. Taj spojeni deo obmotati komadom folije. Unutar napravljenog kruga od alu folije staviti traku širine 3 cm od pek papira. Kalupi su spremni. Kalupe poređati na veliki pleh od el. šporeta koji je obložen pek papirom. Vi možete da napravite i manje kalupe i da smanjite gramažu lepinja, pa da vam izađu više. Ja sam pravila veće i dobila sam 8 lepinja.
4. Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i samo ga blago izdužiti u valjkasti oblik. Podeliti ga na 8 jednakih delova i oblikovati ih u loptice. Svaku lopticu vrlo malo razviti u krug i stavljati ih u pripremljene kalupe. Prekriti ih običnom plastičnom kesom (ja sam jednu veću plastičnu kesu isekla i ona mi je poslužila za prekrivanje lepinja) i ostaviti 30 minuta, odnosno da popune kalupe.
5. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. Lepinje premazati rastopljenim margarinom (ko želi može ih posuti susamom) i staviti da se peču oko 20-25 minuta (probati čačkalicom da li su pečene).
6. Pečene lepinje izvaditi iz kalupa i poređati na rešetku da se ohlade.
Mekane, vazdušaste, predivne...
Коментари
Постави коментар