Čokoladni kolač sa keksom


 

Potrebno je:

400 g četvrtastog keksa
120 g šećera
250 ml mleka
1 kesica vanilinog šećera
60 g kakao praha
150 g putera

Za glazuru:

100 g crne čokolade za kuvanje
40 g maslaca
2 kašike ulja
60 g iseckanog pečenog kikirikija (neslanog)

Priprema:

1. Pleh veličine 25cm x 18 cm obložiti pek papirom i ostaviti na stranu. 100 g keksa rasporediti na dno pripremljenog pleha. U dubljoj šerpi staviti mleko, šećer i vanilin šećer i staviti da se kuva na srednjoj temperaturi. Kada se mleko dobro zagreje ubaciti kakao i mešati žicom za mućenje sve dok smesa ne počne da ključa. Zatim, dodati iseckani puter i mešati dok se puter ne istopi. Skloniti posudu sa šporeta. 

2. U dublju vanglicu 300 g keksa izlomiti na sitne komade, preliti ga dobijenom smesom i sve dobro promešati, da se smesa sjedini sa keksom. Preko poređanog keksa sipati fil i poravnati površinu. Ostaviti da se malo stegne na sobnoj temperaturi. 

3. U manju posudu staviti iseckanu čokoladu, puter i ulje pa staviti da se čokolada i puter istope uz stalno mešanje. Kada se dobije glatka smesa ubaciti iseckani kikiriki, dobro promešati i sipati preko kolača. Poravnati površinu i ostaviti da se prohladi na sobnoj temperaturi pa kolač prebaciti u frižider da se dobro stegne (najbolje ga ostaviti preko noći da bi i keks omekšao). 

4. Narednog dana kolač izvaditi iz frižidera, pomoću pek papira ga izvaditi iz kalupa i prebaciti na dasku za sečenje. Iseči kocke po želji i poslužiti. 

Jednostavni, krckavi, puni čokolade, svaki zalogaj je prava ekplozija ukusa...

Коментари

Постави коментар

Популарни постови