Čokoladni kolač sa keksom
Potrebno je:
400 g četvrtastog keksa
120 g šećera
250 ml mleka
1 kesica vanilinog šećera
60 g kakao praha
150 g putera
Za glazuru:
100 g crne čokolade za kuvanje
40 g maslaca
2 kašike ulja
60 g iseckanog pečenog kikirikija (neslanog)
Priprema:
1. Pleh veličine 25cm x 18 cm obložiti pek papirom i ostaviti na stranu. 100 g keksa rasporediti na dno pripremljenog pleha. U dubljoj šerpi staviti mleko, šećer i vanilin šećer i staviti da se kuva na srednjoj temperaturi. Kada se mleko dobro zagreje ubaciti kakao i mešati žicom za mućenje sve dok smesa ne počne da ključa. Zatim, dodati iseckani puter i mešati dok se puter ne istopi. Skloniti posudu sa šporeta.
2. U dublju vanglicu 300 g keksa izlomiti na sitne komade, preliti ga dobijenom smesom i sve dobro promešati, da se smesa sjedini sa keksom. Preko poređanog keksa sipati fil i poravnati površinu. Ostaviti da se malo stegne na sobnoj temperaturi.
3. U manju posudu staviti iseckanu čokoladu, puter i ulje pa staviti da se čokolada i puter istope uz stalno mešanje. Kada se dobije glatka smesa ubaciti iseckani kikiriki, dobro promešati i sipati preko kolača. Poravnati površinu i ostaviti da se prohladi na sobnoj temperaturi pa kolač prebaciti u frižider da se dobro stegne (najbolje ga ostaviti preko noći da bi i keks omekšao).
4. Narednog dana kolač izvaditi iz frižidera, pomoću pek papira ga izvaditi iz kalupa i prebaciti na dasku za sečenje. Iseči kocke po želji i poslužiti.
Jednostavni, krckavi, puni čokolade, svaki zalogaj je prava ekplozija ukusa...
drago mi je što koristite putar a ne margarin, za mene je margarin otrov a maslac je lijek
ОдговориИзбришиJa koristim margarin, samo kada spremam posne recepte
ОдговориИзбриши