Pita sa makom i bundevom
Potrebno je:
500 g kora za baklavu
Fil:
800 g narendane bundeve
200 g mlevenog maka
160 g šećera
1 kesica vanilinog šećera
200 ml vrelog mleka
2 kašike meda
1 jaje
180 g kisele pavlake
prstohvat soli
Za premazivanje kora:
100 g maslaca
80 ml gazirane vode
Priprema:
1. Bundevu krupno izrendati. Mleveni mak, šećer i vanilin šećer staviti u dublju posudu, preliti sa vrelim mlekom, promešati i dodati med. Ponovo promešati i ostaviti da se ohladi. Ako koristite mleveni mak pakovan za štrudle, onda smanjite količinu mleka i šećera, pošto je već zaslađen. Najbolje bi bilo ako možete da pronađete mleveni mak bez ikakvih dodataka. Jaje i kiselu pavlaku umutiti žicom za mućenje, dodati u mak i promešati. Na kraju ubaciti bundevu i dobro sve promešati.
2. Veliki pleh od električne rerne prekriti pek papirom i ostaviti sa strane. Od ove količine fila izađu 4 rolata. Kore podeliti tako da u svaki rolat idu po 3 kore. Ja sam odmah premazivala kore za sva četiri rolata. Rasporediti četiri kore na radnu površinu i premazati ih dobro mešavinom otopljenog maslaca i gazirane vode (u daljem tekstu masnoćom). Staviti preko drugu koru i nju premazati masnoćom, pa preklopiti sa trećom korom. I treću koru premazati masnoćom pa rasporediti po deo fila na sve četiri kore (ide po četiri vrhom pune kašike fila za svaki rolat). Fil razmazati po kori, ali tako da gornja površina kore ostane 5cm prazna. Sada, uviti kore u rolat i poređati rolate u pripremljeni pleh. Ostatkom masnoće premazati rolate i staviti da se peču, u prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni oko 35-40 minuta, odnosno dok površina rolata ne porumeni.
3. Pečenu pitu ohladiti, iseći na parčiće po želji, posuti je šećerom u prahu (posipanje šećerom u prahu možete i da preskočite) i poslužiti.
Za sve ljubitelje maka i bundeve, uživaćete u svakom zalogaju pite...
Коментари
Постави коментар