Domaća vekna


 

Potrebno je:

450 g brašna
1 kašičica soli
2 kašičice šećera
260 ml tople vode
1/2 kockice svežeg kvasca
30 ml ulja
prstohvat cimeta (ne mora)

Za premazivanje hleba:

1 jaje
1 kašičica mleka

Priprema:

1. U toploj vodi dodati šećer, razmrviti kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati so i prstohvat cimeta pa promešati. Sipati ulje i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo i ostaviti ga u vanglici, prekriveno providnom folijom, da naraste. 

2. Naraslo testo prebaciti na radnu površinu (bez brašna) i razviti ga u pravougaoni oblik debljine oko 0,5 cm. Uviti testo u rolat. Sada, uvijeni rolat zaokrenuti da uži deo bude prema vama. Ponovo razviti testo i uviti opet u rolat. 

3. Uvijeni hleb staviti u pleh preko pek papira, pokriti ga kuhinjskom krpom i ostaviti 30 minuta da naraste. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. Narasli hleb premazati mešavinom jajeta i mleka, pa ga po površini skalpelom ili oštrim nožem tri puta zarezati. Staviti da se peče oko 30-35 minuta. Pečeni hleb prebaciti na rešetku da se ohladi.

Izizetno ukusan domaći hleb koji ostaje i naredna dva dana potpuno mekan i, što je jako bitno, ne mrvi se...

Коментари

Популарни постови