Hleb sa bananama i cimetom
Potrebno je:
330 g brašna T-500
380 g izgnječenih banana
1,5 kesica praška za pecivo
1/2 kašičice soli
Za valjanje loptica testa:
40 g smeđeg šećera
4 kašičice cimeta
Za preliv:
40 g smeđeg šećera
40 ml ulja
Još je potrebno:
ulje po potrebi
Priprema:
1. Pleh veličine 22 cm x 10 cm obložiti pek papirom i ostaviti na stranu. U manju posudu pripremiti mešavinu smeđeg šećera i cimeta, pa i nju ostaviti na stranu. U vanglicu staviti brašno, dodati prašak za pecivo i so pa dobro promešati. Banane viljuškom dobro izgnječiti, dodati u brašno i zamesiti testo. Testo mesiti oko 3-4 minuta. Testo će biti dosta lepljivo, ali tako i treba da bude.
2. U manju posudu sipati malo ulja u koje će te stalno umakati ruke prilikom oblikovanja loptica testa. Otkidati komade umešenog testa i od njih formirati loptice veličine ping-pong loptica. Nije uopšte bitno da loptice budu idealnog oblika. Loptice ređati na odgovarajuću nauljenu posudu.
3. Uzimati nauljene loptice i jednu po jednu dobro uvaljati u mešavinu šećera i cimeta. Ređati ih u pripremljeni pleh jednu pored druge, a zatim i preko formirajući drugi red.
4. Za preliv dobro sjediniti šećer i ulje i premazati hleb odozgo. Prekriti ga alu folijom i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni 20 minuta. Zatim, skloniti foliju i nastaviti pečenje još 15 minuta. Pečeni hleb ostaviti da se prohladi, pa ga prebaciti na odgovarajuću tacnu. E sada, trebalo bi da se ostavi da se skroz ohladi pa da se otkidaju parčići, ali ko će to da izdrži...Ja sam ga, prilikom posluživanja, prelila karamel prelivom.
5. Ovaj hleb je jako mekan i vazdušast, izvrsna kombinacija banana, testa i cimeta...
Коментари
Постави коментар