Piletina u sosu sa ajvarom
Potrebno je:
500 g pilećeg filea
senf, aleva paprika i so po ukusu
ulje
Sos sa ajvarom:
1 srednja crvena paprika
100 g ajvara
250 ml pavlake za kuvanje
sveže iseckani peršun
so po ukusu
ulje
Priprema:
1. Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni. Piletinu iseći na komade srednje veličine, premazati ih blago senfom, posuti alevom paprikom, posoliti po ukusu i prstima utrljati začine u meso. Meso poređati u pleh preko pek papira, vrlo malo ih preliti sa uljem (samo sa po nekoliko kapi) i staviti da se meso ispeče. Ja sam ga pekla 10 minuta sa jedne strane i kada sam preokrenula meso pekla sam ga još pet minuta (proverite da li je meso pečeno, jer dužina pečenja zavisi i od jačine šporeta). Pečeno meso izvaditi iz rerne i ostaviti u plehu dok se spremi sos.
2. U tiganj sa nelepljivim dnom (ja sam spremala u tiganju veličine 26 cm) sipati malo ulja i kada se zagreje ubaciti crvenu papriku isečenu na trake. Pržiti papriku na srednjoj temperaturi samo malo da omekša, ali da ostane "hrskava". Ubaciti ajvar i pavlaku za kuvanje, pa dobro promešati. Probati i dodati so po ukusu.
3. U sos dodati pečenu piletinu i posuti sa iseckanim peršunom. Poklopiti tiganj, smanjiti temperaturu i krčkati jelo još pet minuta. Poslužiti uz krompir pire ili bareni pirinač.
Veoma ukusan ručak sa piletinom u divnom kremastom sosu...
Коментари
Постави коментар