Slano pecivo sa sirom


 

Potrebno je:

250 g brašna T-500
1/2 kesice praška za pecivo (5 g)
2 jajeta (L veličine)
100 g maslaca sobne temperature
1 kašičica soli

Fil:

150 g sira (urda ili feta)
1 belance (jaje L veličine)
so po ukusu

Za premazivanje peciva:

1 žumance
1 mala kašičica mleka
susam

Priprema:

1. U vanglicu staviti brašno, dodati so i prašak za pecivo i promešati. Dodati maslac sobne temperature, iseckan na kockice, i prstima ga sjediniti sa brašnom da se dobije mrvičasta smesa. Ubaciti jaja i dobro umesiti testo. Testo oblikovati u loptasti oblik, umotati ga u providnu foliju i ostaviti u frižider na 30 minuta.

2. Fil: U odgvarajuću posudu staviti sir (ja sam koristila urdu), dodati belance i viljuškom sjediniti. Posoliti po ukusu.

3. Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni. Izvaditi testo iz frižidera i na pobrašnjenoj podlozi (posuti malo brašna i po površini testa) ga razviti u pravougaonu koru debljine oko 3 mm. Iseći ga na kocke, veličine po želji (meni je izašlo 16 kocki). Na sredinu svakog isečenog dela staviti po punu kašičicu fila i samo gornju stranu preklopiti preko fila. Pecivo poređati u pleh preko pek papira. Premazati pecivo mešavinom žumanceta i mleka, posuti susamom i staviti da se peče 13-15 minuta, odnosno dok ne dobije lepu rumenu boju. Pečeno pecivo samo malo prohladiti i poslužiti uz jogurt ili suhomesnato i salatu po vašem izboru. 

Jednostavno, brzo, idealno pecivo za doručak ili večeru.

Коментари

Популарни постови