Sočni kolač sa grizom


 

Potrebno je:

1 čaša biljnog mleka (merna jedinica je čaša od 200 ml)
1/3 čaše šećera
1 kesica vanilinog šećera
2 čaše pšeničnog griza
1/2 čaše kokosovog brašna
1 kesica praška za pecivo
18 blanširanih badema 

Sirup:

2 čaše šećera
2,5 čaše vode
1 limun

Priprema:

1. U dublju posudu sipati mleko (ja sam koristila biljno mleko sa ukusom lešnika, ko ne posti neka koristi obično, kravlje, mleko), dodati šećer i vanilin šećer pa žicom za mućenje samo malo umutiti, da se šećer sjedini sa mlekom. Zatim dodati griz, kokos i prašak za pecivo. Prvo žicom za mućenje sjediniti sastojke, pa dodatno ih promešati špatulom. Pokriti posudu kuhinjskom krpom i ostaviti testo da odstoji jedan sat, kako bi griz nabubreo. 

2. Sirup: U odgovarajuću šerpu staviti šećer, naliti ga sa hladnom vodom i staviti da voda provri. Postepeno promešati da se šećer rastopi. Od momenta ključanja kuvati pet minuta, pa dodati sok od pola limuna i nekoliko kolutova limuna. Skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi.

3. Bademe staviti u dublje lonče, preliti ih sa hladnom vodom i staviti na vatru. Čim voda provri skloniti lonče sa vatre i procediti bademe. Ostaviti samo malo da se prohlade pa im prstima skloniti ljusku. 
Rernu uključiti da se zagreje na 170 stepeni. Pleh veličine 30 cm x 20 cm podmazati uljem i posuti brašnom. Udaranjem blago po plehu brašno rasporediti po celom plehu, a ostatak brašna istresti. Testo kašikom rasporediti po dnu pleha i utapkati ga da se formira čvrsta, ravna površina (ja sam na ruku stavila kesu za zamrzivač i polako ispretiskala površinu kolača). Površinu testa sekačem za testo ili nožem samo zaseći (ne do dna) i obeležiti gde će te kasnije iseći kolač. Na sredinu svakog obeleženog kolača utisnuti po jedan badem i staviti da se kolač peče 30 minuta. Kada se kolač ispeče iseći ga oštrim nožem po linijama gde je obeleženo, ali sada iseći do dna kolača. Kolač preliti ohlađenim sirupom i ostaviti da kolač upije sirup. 

4. Kada kolač upije sirup i kad je dostigao sobnu temperaturu staviti ga u frižider da odstoji, najmanje jedan sat pre posluženja, da se dobro rashladi. 

Jednostavan kolač, veoma ukusan, sa sastojcima koji se obično imaju u kuhinji...



Коментари

Популарни постови