Sarmice od zelja
Potrebno je:
- 500 g mlevenog mesa
 - 150 g pirinča
 - 1 glavica crnog luka
 - 2 veze zelja (sa po 10 listova)
 - 1 kašika jabukovog sirćeta
 - so
 - biber
 - mlevena crvena paprika
 - ulje
 
Priprema
      1. Luk sitni iseckati i kratko ga 
propržiti na ulju. U propržen luk dodati pirinač, so biber, papriku, sve
 promešati, skloniti sa ringle i ovu mešavinu dodati u presno mleveno 
meso. Sve dobro izmešati i sjediniti. 
     
    
      2. Listove zelja dobro oprati i 
preliti vrelom vodom, samo da lišće malo omekša. Ohladiti ih i skinuti 
peteljke i drvenasti srednji deo lista. Na svaki list zelja, staviti 
mešavinu mesa, pirinča i začina i zavijati sarmice. Sarmice složiti u 
odgovarajuću šerpu/lonac u koju se na dno sipa malo ulja. Kad se sve 
sarmice slože, doliti vodu, toliko da pokrije sve sarmice i kašiku 
jabukovog sirćeta. Kad voda provri, sarmice od zelja kuvajte oko sat 
vremena na laganoj vatri.
     
    
      3. Gotove sarmice preliti zaprškom, 
koja se pravi od kašike brašna, malo ulja i crvene mlevene paprike. 
Brašno propržiti na ulju, skinuti sa vatre, dodati crvenu, mlevenu  
papriku, promešati, doliti malo tople vode, dobro promešati da se ne 
naprave grudvice od brašna i sipati u šerpu sa sarmicama da kratko 
provri i da se sos zgusne. 
     
    



Коментари
Постави коментар