Sarmice od zelja
Potrebno je:
- 500 g mlevenog mesa
- 150 g pirinča
- 1 glavica crnog luka
- 2 veze zelja (sa po 10 listova)
- 1 kašika jabukovog sirćeta
- so
- biber
- mlevena crvena paprika
- ulje
Priprema
1. Luk sitni iseckati i kratko ga
propržiti na ulju. U propržen luk dodati pirinač, so biber, papriku, sve
promešati, skloniti sa ringle i ovu mešavinu dodati u presno mleveno
meso. Sve dobro izmešati i sjediniti.
2. Listove zelja dobro oprati i
preliti vrelom vodom, samo da lišće malo omekša. Ohladiti ih i skinuti
peteljke i drvenasti srednji deo lista. Na svaki list zelja, staviti
mešavinu mesa, pirinča i začina i zavijati sarmice. Sarmice složiti u
odgovarajuću šerpu/lonac u koju se na dno sipa malo ulja. Kad se sve
sarmice slože, doliti vodu, toliko da pokrije sve sarmice i kašiku
jabukovog sirćeta. Kad voda provri, sarmice od zelja kuvajte oko sat
vremena na laganoj vatri.
3. Gotove sarmice preliti zaprškom,
koja se pravi od kašike brašna, malo ulja i crvene mlevene paprike.
Brašno propržiti na ulju, skinuti sa vatre, dodati crvenu, mlevenu
papriku, promešati, doliti malo tople vode, dobro promešati da se ne
naprave grudvice od brašna i sipati u šerpu sa sarmicama da kratko
provri i da se sos zgusne.
Коментари
Постави коментар