Pecivo sa jogurtom
Potrebno je:
- 450 g brašna
- 120 ml jogurta
- 120 ml mleka
- 1/2 kockice kvasca
- 1 jaje
- 1 belance
- 6 kašika ulja
- 3 kašike šećera
- 1,5 kašičica soli
- 1 kesica vanil šećera sa ukusom ruma
Priprema
1. U toplom mleku, sa dodatkom
kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati šećer,
so, jaje, belance, vanil šećer sa ukusom ruma, ulje, jogurt i
pripremljeni kvasac. Zamesiti mekano testo, da se ne lepi za ruke.
Umešeno testo staviti u posudu, premazanu uljem, i ostaviti da odmori,
pola sata.
2. Zatim testo prebaciti na,
pobrašnjenu, radnu podlogu i razviti ga u oblik pravougaonika, debljine
5mm. Iseći uzdužno trake, zatim poprečno, da se dobiju mali
pravougaonici. Razdvojiti isečene delove testa, pokriti ih krpom i
ostaviti, 30 minuta, da narastu.
3. Za to vreme u, dublju,posudu
sipati ulje, visine 1cm i staviti da se ugreje (na mom šporetu, na
termostatu od 0-3, ja sam testo pržila na 2). Masnoća ne sme da bude na
jakoj temperaturi da testo naglo ne porumeni, a u sredini da se ne
ispeče.
4. U zagrejano ulje stavljati
isečeno testo, da se prži. Kada jedna strana porumeni okrenuti da i
druga strana dobije lepu, rumenu boju.
5. Pečeno pecivo vaditi na kuhinjski papir, da bi papir upio višak masnoće.
Pecivo poslužiti sa nutelom, medom..., ili ga posuti šećerom u prahu. A vrlo je ukusno i bez ikakvih dodataka.
Savet
Savet:
Testo možete uveče da zamesite, staviti ga u nauljenu posudu,
prekriti providnom folijom i ostaviti u frižider. Pre upotrebe izvaditi
testo jedan sat da bude na sobnoj temperaturi i dalje raditi na, već,
opisani način.
Коментари
Постави коментар