Piletina u ananas sosu, sa začinom Ras El Hanout
Začin Ras El Hanout :
1 kašičica kima u prahu
1 kašičica đumbira u prahu
1 kašičica soli
3/4 kašičice, sveže mlevenog, crnog bibera
1/2 kašičice cimeta
1/2 kašičice korijandera u prahu
1/2 kašičice kajen bibera
1/2 kašičice izrendanog muskatnog oraščića
1/4 kašičice mlevenog karanfilića
Potrebno je :
600 g pilećih grudi, isečenih na tri šnicle
70 g maslaca
80 ml ulja
Sos sa ananasom :
70 g maslaca +80ml ulja
5 kašika brašna
200 ml mleka
180 ml kisele pavlake
100 ml pavlake za kuvanje
100 ml soka od ananasa
100 g iseckanog ananasa (iz kompota)
2 kašičice karija
1/2 kašičice biozačina
1/4 kašičice izrendanog muskatnog oraščića
Za ukrašavanje .
3 koluta ananasa iz kompota
kuvana šargarepa
kuvani krompir
zelena salata
čeri paradajz
Priprema : U odgovarajućoj posudi pomešati sve navedene sastojke za začin Ras El Hanout. Pileće šnicle dobro posuti navedenim začinom (dovoljna je po jedna kašičica za parče mesa). U veći, dublji, tiganj staviti maslac, dodati ulje i staviti da se maslac rastopi. Meso sa jedne strane uvaljati u brašno i staviti da se prži (stranu koja je uvaljana u brašno staviti na zagrejanu masnoću), na tihoj temperaturi. Kada meso porumeni, okrenuti ga, da i druga strana dobije lepu, rumenu boju. Isprženo meso skloniti sa vatre i držati na toplom.
Sos sa ananasom : U dubljoj, odgovarajućoj, posudi staviti maslac i ulje, pa posudu staviti na vatru da se maslac rastopi. U rastopljenu masnoću dodati brašno i mešati dok brašno ne dobije zlatno žutu boju. Zatim, ne prekidajući mešanje, postepeno dodavati mleko. Promešati, pa dodati muskatni oraščić, kiselu pavlaku, pavlaku za kuvanje i sok od ananasa. Produžiti mešanje žicom za mućenje. Kada se sos zgusnuo dodati biozačin, kari i iseckani ananas. Kašikom dobro sjediniti sve sastojke.
Na oval, sa jedne strane poređati obareno povrće, limun i zelenu salatu, a na drugoj strani staviti ispržene pileće šnicle. Meso preliti delom sosa (ostali sos sipati u posudicu i poslužiti uz jelo). Po površini mesa poređati kolutove ananasa, preliti i njih sosom i ukrasiti čeri paradajzom i listićima peršuna.
Коментари
Постави коментар