Pita sa sirom i blitvom
Testo za korice:
- 400 g brašna
 - 2 jajeta
 - 100 ml mleka
 - 100 ml jogurta
 - 1 kašičica soli
 - 1/2 kockice kvasca
 - 1 kašičica šećera
 - 3 kašike ulja
 
Za fil:
- 1/2 kg sitnog sira
 - 1 vezica blitve
 - 3 jajeta
 - 1 belance
 - 2 kašičice soli
 - 180 ml jogurta
 - 1 kesica praška za pecivo
 
Za premazivanje pite:
- 1 žumance
 - 2 kašike mleka
 - ulje
 
I još:
- 300 g tankih kora za baklavu
 
Priprema
      1. Testo za korice: U toplom mleku, 
sa dodatkom šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati 
jaja, so, ulje, jogurt i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Umešeno 
testo prebaciti na, pobrašnjenu, radnu podlogu i podeliti na šest 
delova. Napraviti jufkice, premazati ih uljem, prekriti providnom 
folijom i ostaviti da odmore, dok se sprema fil.
     
    
      2. Fil: Blitvu očistiti, iseckati, 
posuti sa kašičicom soli i ostaviti 10-ak minuta, da otpusti vodu. Zatim
 je dobro, rukom, iscediti. U odgovarajuću posudu staviti sir, dodati 
jaja i belance, pa, viljuškom, dobro umutiti. Zatim dodati jogurt i 
pecivo, i sjediniti. Na kraju ubaciti iseckanu i isceđenu blitvu i, 
viljuškom, je dobro sjediniti sa ostalim sastojcima.
     
    
      3. Uzeti dublju šerpu, vel. 28 cm i dno obložiti pek papirom. Svaku jufkicu razviti u veličini dna posude, u kojoj će se peći.
     
    
      4. Uzeti jednu razvijenu jufkicu i premazati je, obilno, sa uljem. 
     
    
      5. Preko staviti drugu jufkicu, pritisnuti, malo, oklagijom, da se zalepe i prebaciti u, pripremljenu, šerpu.
     
    
      6. Premazati, dobro, površinu kore 
(ako imate viška testa sa strane, kada slažete korice, isecite - 
poslužiće za ukrašavanje pite) i staviti 1/4 fila. Fil rasporediti po 
celoj površini kore. 
     
    
      7. Gotove kore za baklavu iseći uzdužno na trake, pa ih iscepkati.
     
    
      8. Staviti 1/2 iscepkanih kora preko
 fila i posuti sa uljem. Preko staviti drugu četvrtinu fila i 
rasporediti. Zatim idu dve, spojene korice (premazane uljem) - treća 
četvrtina fila - druga polovina iscepkanih korica, poprskana uljem - 
zadnja četvrtina fila, i, na kraju, staviti zadnje, dve, spojene, 
korice. Površinu premazati umućenim žumancetom i mlekom i ukrasiti sa 
viškom testa.
     
    
      9. Staviti da se peče, u prethodno 
zagrejanoj rerni, na 170 stepeni. Kada pita porumeni prekriti je alu folijom i nastaviti sa pečenjem. Probati čačkalicom da li je pita 
pečena.
     
    
      10. Pečenu pitu izvaditi iz rerne, prekriti krpom i ostaviti da se prohladi. Prohlađenu pitu iseći i poslužiti, uz dodatke po ukusu.
     
    



Neobične korice, ali volim sve vrste pita :)
ОдговориИзбришиKorice su jako mekane, i narednog dana.
ОдговориИзбриши