Čokoladno - čokoladni kolač
Za koru:
- 3 jajeta
 - 100 g šećera
 - 50 ml ulja
 - 100 ml mleka
 - 100 g čokolade
 - 70 g brašna
 - 1 kesica praška za pecivo
 
Za grilijaš:
- 50 g šećera
 - 100 g oraha
 
Za fil I:
- 400 ml mleka
 - 1 Alevin puding od čokolade i pomorandže
 - 4 kašike šećera
 - 100 g čokolade
 - 50 ml skuvane, jake, crne kafe
 - 1 margarin
 
Za natapanje kore:
- 1 kesica grandove kafe 3 u 1 (choco orange)
 - 200 ml tople vode
 
Za fil II:
- 1 kesica šlag krema od čokolade
 
Za glazuru:
- 100 g čokolade
 - 4 kašike šećera
 - 4 kašike mleka
 - 4 kašike ulja
 
Priprema
      1. Grilijaš: Prvo pripremamo 
grilijaš. Šećer staviti u šerpicu i na tihoj vatri ga otapati. Kada 
dobije karamel boju dodati orahe, brzo promešati i odmah, ih izručiti na
 emajlirani pleh od šporeta. Ostaviti da se ohladi. Dok su orasi još 
mlaki izlomiti ih na manje parčiće. Kada se smesa ohladila samleti u 
mašini za meso, ili, najbolje ko ima čoper, za tren oka je samleveno. 
     
    
      2. Kora: Odvojiti belanca od 
žumanaca. Belanca umutiti u čvrsti šam, uz postepeno dodavanje šećera. 
Dodati žumanca i umutiti da postane penasto. Dodati ulje i mleko, pa 
sjediniti. Zatim dodati, prethodno rastopljenu na pari, čokoladu i 
umutiti. Na kraju dodati brašno sa pecivom i pripremljeni grilijaš. 
Kašikom (ne mikserom ) dobro promešati i sipati u pleh (vel. 34 x 20 
cm), preko pek papira, čije su stranice premazane margarinom. Poravnati i
 staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 160 C. Ispečenu 
koru (probati čačkalicom da li je pečena) ostaviti da se ohladi. 
     
    
      3. Kesicu grandove kafe preliti 
toplom vodom, promešati i preliti preko ohlađene kore. Najbolje je 
prelivati kašikom, da bi bila svuda ravnomerno natopljena. 
     
    
      4. Fil I: Od 400 ml mleka odvojiti 
100 ml za rastvaranje pudinga, a ostalo mleko, zajedno sa šećerom i 
izlomljenom čokoladom, staviti da provri. U provrelo mleko sipati 
razmućeni puding i skuvati krem, uz neprestano mućenje, žicom za 
mućenje. Na kraju dodati skuvanu kafu. Pokriti providnom folijom i 
ostaviti da se ohladi. Ohlađeni fil sjediniti sa penasto umućenim 
margarinom. Fil sipati preko kore, poravnati i staviti u frižider, da se
 malo stegne. 
     
    
      5. Fil II: Umutiti kesicu šlag krema
 od čokolade, po uputstvu sa kesice i ravnomerno ga rasporediti preko 
prvog fila, koji se malo stegao. Opet vratiti pleh u frižider, dok se 
sprema glazura. 
     
    
      6. Glazura: U manju šerpicu staviti 
izlomljenu čokoladu, 4 kašike šećera, 4 kašike mleka i 4 kašike ulja, pa
 staviti da se otapa, na tihoj vatri. Kada se sve otopilo, uz neprekidno
 mućenje, dodavati ulje sve dok se ne postigne gustina za prelivanje. 
Skloniti sa šporeta, mešati još 1-2 minuta, pa preliti preko drugog fila
 i ostaviti da se glazura stegne. Seći na kocke. 
     
    



Коментари
Постави коментар