Testenina sa piletinom, u paradajz sosu
Potrebno je:
- 600 g belog pilećeg mesa (otkošćenog)
- 400 g šampinjona
- 1,5 kašičica suvog biljnog začina
- 1/3 kašičice crnog, mlevenog, bibera
- 400 g kukuruza šećerca (iz konzerve)
- ulje
Sos od paradajza:
- 1 veća glavica crnog luka
- 3 veća čena belog luka
- 1/2 l pasiranog paradajza
- 3 kašike (vrhom pune) paradajz pirea
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica suvog biljnog začina
- 1/2 kašičice crnog, mlevenog, bibera
- 1 kašičica karija
- 1/2 kašičice kurkume
- sveže začinsko bilje
- (žalfija, bosiljak i nana)
- 70 ml maslinovog ulja
...i još:
- 400 g spiralne testenine
Priprema
1. Paradajz sos: Na zagrejano
maslinovo ulje staviti, sitno, iseckani crni i belu luk. Dinstati da
luk, malo, omekša. Kada luk postane staklast dodati pasirani paradajz i
paradajz pire. Dobro promešati, pa ubaciti biber, suvi biljni začin,
šećer, kari, kurkumu i sitno iseckano začinsko bilje (količina po
želji). Varjačom dobro sjediniti sastojke, poklopiti i, na tihoj
temperaturi, krčkati deset minuta, uz povremeno mešanje. Gotov sos
držati na toplom.
2. Na zagrejano ulje staviti pileće
meso, iseckano na kockice, da se prži. Kada meso pobeli posuti ga sa
biberom i suvim biljnim začinom i nastaviti prženje, dok meso ne postane
polumekano. Tada ubaciti šampinjone, isečene na deblje listiće.
Dinstati, polupoklopljeno, dok ne ispari sva voda, koju su otpustli,
šampinjoni i piletina. Na kraju dodati kukuruz šećerac, promešati i
skloniti sa vatre, ali držati na toplom mestu.
3. Testeninu skuvati po uputstvu sa
pakovanja. Gotovu testeninu procediti (ne ispirati je) i staviti u
dublju posudu. U testeninu, prvo, dodati paradajz sos, promešati, pa
dodati piletinu sa šampinjonima i kukuruzom. Sve dobro sjediniti i
poslužiti.
Коментари
Постави коментар