Krem pita sa jabukama
Testo:
- 200 g brašna
- 200 g šećera u prahu
- 5 jaja
- 50 ml mleka
- 50 ml ulja
- 50 g kakaoa
- 1 kesica praška za pecivo
Krem:
- 5 većih jabuka
- 1 l mleka
- 150 g pudinga od vanile
- 200 g šećera u prahu
- 200 g margarina
- 1 limun (izrendana korica)
Glazura:
- 100 g čokolade
- 4 kašike šećera
- 4 kašike mleka
- 4 kašike ulja
Priprema
1. Testo: Odvojiti belanca od
žumanaca. Umutiti belanca u čvrsti šam, uz postepeno dodavanje šećera u
prahu. Dodati žumanca i umutiti da masa postane penasta. Dodati mleko,
ulje i brašno sa praškom za pecivo. Sjediniti masu, pa je podeliti na
dva jednaka dela. U jednu polovinu testa dodati kakao, pa muteći
mikserom sjediniti masu.
Ispeći, preko pek papira, jednu žutu i jednu crnu koricu. Korice peći na
160 stepeni. Ispečene korice odvojiti od papira i ostaviti da se
ohlade.
2. Krem: Očistiti jabuke i izrendati
ih na krupnoj strani rendeta. Staviti ih u šerpu i dodati pola šećera
(od 200 g), pa ih dinstati dok omekšaju i dok ispari sva voda koju su
jabuke pustile. Izdinstane jabuke ostaviti da se ohlade.
3. Od 1 l mleka odvojiti malo da se
razmuti puding a ostalo mleko, zajedno sa ostatkom šećera staviti da
proključa. U proključalo mleko sipati razmućeni puding i kuvati, uz
neprekidno mešanje, dok se ne zgusne. Na kraju kuvanja dodati izrendanu
koricu od jednog limuna. Preko skuvanog pudinga staviti samolepljivu
foliju (direktno na puding) i ostaviti da se ohladi.
4. Margarin umutiti da postane
penast. U ohlađeni puding dodati umućeni margarin i mikserom sjediniti.
Na kraju dodati ohlađene jabuke, pa mikserom umutiti da masa postane
kremasta.
5. Korice malo poprskati mešavinom
mleka i ruma. Crnu koricu okrenuti, pa poprskati stranu koja je bila na
pek papiru, lakše će da upije mleko.
6. U pleh (u kome su se korice pekle) staviti prvo crnu koricu, zatim fil, pa žutu koricu. Preko kolača staviti glazuru.
7. Glazura: Čokoladu izlomiti na
parčiće i staviti u šerpicu, zajedno sa šećerom, uljem i mlekom. Na
laganoj vatri mešati da se čokolada otopi i da se svi sastojci sjedine.
Ako je potrebno dodati još malo ulja, da čokolada može lepo da se
prelije.
8. Prelivenu krem pitu ostaviti u frižider da se stegne. Seći je na kocke.
Коментари
Постави коментар