Pečeno juneće meso sa povrćem, u marinadi
Potrebno je:
- 1 kg junećeg mesa (za šnicle)
 - 200 g mesnate slanine
 - 300 g svinjskog mesa (od buta)
 - 4 srednje šargarepe
 - 2 srednje glavice crnog luka
 - 1/2 kg paradajza
 - 200 g zelenih maslinki, bez koštica
 - 400 g šampinjona
 - 800 g krompira
 - sveže začinsko bilje (bosiljak, žalfija i ruzmarin)
 - crni, mleveni, biber
 - suvi biljni začin
 - 4 lista lorbera
 
Marinada:
- 1/2 l belog vina
 - 250 ml vode
 - 2 kašike aromatične rakije (ja sam stavila uzo)
 - 3 kašike ulja
 - 4 veća čena sitno iseckanog, belog luka
 - 1/2 vezice sitno iseckanog, peršuna
 
Priprema
      1. Marinada: U veću, dublju, posudu 
pomešati sve, navedene, sastojke za marinadu. Promešati. Juneće meso 
iseći na šnicle, staviti u marinadu (da bude prekriveno marinadom), 
poklopiti i ostaviti u frižider, najmanje 4-5 sati.
     
    
      2. Slaninu i svinjsko meso iseckati 
na kocke. Šargarepu iseći na krugove, crni luk iseći na rebarca, 
paradajz oljuštiti i iseći na kockice, maslinke preseći na pola, 
šampinjone, kao i krompir, iseći na četvrtine. 
     
    
      3. Sve iseckane sastojke staviti u dublju vanglu, posuti sa mlevenim biberom i suvim biljnim začinom, po ukusu, i dobro promešati.
     
    
      4. Izvaditi meso, sa marinadom, iz 
frižidera. Uzeti dublji pekač, podmazati ga sa 2-3 kašike ulja i sipati 
pola mešavine mesa, slaninice i povrća. Preko poređati juneće meso, iz 
marinade, pa sipati ostatak mešavine mesa i povrća. Preko sastojaka 
sipati marinadu, u kojoj je bilo juneće meso.
     
    
      5. Po površini poređati sveže 
začinsko bilje (količina po želji), kao i listiće lorbera. Pekač dobro 
prekriti alu folijom, pa poklopiti poklopcem (ako ga ima pekač, a može i
 bez poklopca - obavena je folija). 
     
    
      6. Pekač staviti u, prethodno 
zagrejanu rernu, na 200 stepeni. Čim tečnost u pekaču provri, smanjiti 
temperaturu na 170 stepeni i jelo "zaboravite" za narednih 2,5 sata. 
Zatim ga izvaditi, pažljivo skloniti foliju i poslužiti. Juneće meso je 
toliko sočno i mekano, da vam nije potreban nož. Prijatno!
     
    



Коментари
Постави коментар