Pečeno juneće meso sa povrćem, u marinadi
Potrebno je:
- 1 kg junećeg mesa (za šnicle)
- 200 g mesnate slanine
- 300 g svinjskog mesa (od buta)
- 4 srednje šargarepe
- 2 srednje glavice crnog luka
- 1/2 kg paradajza
- 200 g zelenih maslinki, bez koštica
- 400 g šampinjona
- 800 g krompira
- sveže začinsko bilje (bosiljak, žalfija i ruzmarin)
- crni, mleveni, biber
- suvi biljni začin
- 4 lista lorbera
Marinada:
- 1/2 l belog vina
- 250 ml vode
- 2 kašike aromatične rakije (ja sam stavila uzo)
- 3 kašike ulja
- 4 veća čena sitno iseckanog, belog luka
- 1/2 vezice sitno iseckanog, peršuna
Priprema
1. Marinada: U veću, dublju, posudu
pomešati sve, navedene, sastojke za marinadu. Promešati. Juneće meso
iseći na šnicle, staviti u marinadu (da bude prekriveno marinadom),
poklopiti i ostaviti u frižider, najmanje 4-5 sati.
2. Slaninu i svinjsko meso iseckati
na kocke. Šargarepu iseći na krugove, crni luk iseći na rebarca,
paradajz oljuštiti i iseći na kockice, maslinke preseći na pola,
šampinjone, kao i krompir, iseći na četvrtine.
3. Sve iseckane sastojke staviti u dublju vanglu, posuti sa mlevenim biberom i suvim biljnim začinom, po ukusu, i dobro promešati.
4. Izvaditi meso, sa marinadom, iz
frižidera. Uzeti dublji pekač, podmazati ga sa 2-3 kašike ulja i sipati
pola mešavine mesa, slaninice i povrća. Preko poređati juneće meso, iz
marinade, pa sipati ostatak mešavine mesa i povrća. Preko sastojaka
sipati marinadu, u kojoj je bilo juneće meso.
5. Po površini poređati sveže
začinsko bilje (količina po želji), kao i listiće lorbera. Pekač dobro
prekriti alu folijom, pa poklopiti poklopcem (ako ga ima pekač, a može i
bez poklopca - obavena je folija).
6. Pekač staviti u, prethodno
zagrejanu rernu, na 200 stepeni. Čim tečnost u pekaču provri, smanjiti
temperaturu na 170 stepeni i jelo "zaboravite" za narednih 2,5 sata.
Zatim ga izvaditi, pažljivo skloniti foliju i poslužiti. Juneće meso je
toliko sočno i mekano, da vam nije potreban nož. Prijatno!
Коментари
Постави коментар