Rođendanska torta
Kora:
- 300 g mlevene plazme
- 4 kašike šećera u prahu
- 1 kesica krem pudinga sa ukusom čokolade
- 200 g margarina (putera)
Fil:
- 1/2 l slatke pavlake
- 450 g krem sira (sveži sir ella, 0% m.m)
- 2 kesice želatina
- 250 g šečera u prahu
- 1 kesica krem šlaga od čokolade
- 150 g mlevenih oraha
- 100 g suvog grožđa
- rum
...i još:
- 2 veća pakovanja piškota sa ukusom kakaoa
- 300 g šumskog voća ( Frikom )
- 2 breskve
- 2 nektarine
- 2 kivija
Po vrhu:
- 2 breskve
- 3 nektarine
- 1 kivi
- 1 kesica providnog preliva za torte
Priprema
1. Kora: Mlevenu plazmu staviti u
dublju posudu. Krem puding (Dr Oetker - bez kuvanja) pripremiti prema uputstvu sa kesice. Margarin
rastopiti. U posudu sa plazmom dodati krem puding, šećer u prahu i
margarin. Rukom sve sjediniti.
2. Zbog visine torte uzeti dublju
šerpu (vel. 28 cm) i obložiti je sa providnom folijom, ali tako da
folija "visi" preko šerpe, da bi sutradan lako izvadili tortu.
3. U tako obloženu šerpu staviti
pripremljenu smesu i rukom (koju kvasimo u vodi) utapkamo koru, a zatim
se na nju poslažu piškote (provučene kroz mleko). Ostaviti u frižider,
dok se sprema fil.
4. Fil: Pre nego što počnemo da
spremamo fil, suvo grožđe staviti u jednu čašu i preliti sa rumom. U
veću vanglicu sipati slatku pavlaku i, sa postepenim dodavanjem šećera u
prahu, umutiti u čvrsti šlag. Dodati krem sir i mikserom sjediniti.
5. Želatin pripremiti prema uputstvu sa kesice i sipati u umućenu pavlaku, neprestano muteći mikserom.
6. Umućenu slatku pavlaku, sa krem
sirom i želatinom podeliti na tri dela.
Breskve i kivi oljuštiti a nektarinama samo skloniti koštice. Voće sitno
iseckati. Šumsko voće odlediti i ocediti od soka. Šlag krem od čokolade
umutiti prema uputstvu sa kesice.
7. U jednu trećinu podeljene slatke
pavlake staviti iseckano voće, blago promešati i sipati preko formirane
kore.
U drugu trećinu pavlake dodati umućeni krem šlag od čokolade, isceđeno
suvo grožđe i mlevene orahe. Sve sjediniti mikserom i staviti preko
prvog fila.
I na kraju, za treći deo fila, isceđeno šumsko voće dodati u slatku
pavlaku, polako sjediniti i staviti preko čoko fila. Poravnati.
8. Po vrhu: Breskve i kivi
oljuštiti, a nektarinama samo skloniti koštice. Kivi iseći na tanke
krugove, a breskve i nektarine na tanke režnjeve. Poređati voće po
površini torte.
9. Preliv za tortu spremiti prema
uputstvu sa kesice. Posudu sa prelivom, kada je skinete sa šporeta,
držati u šerpici sa vrućom vodom. Tako ćete sprečiti da počne da se
želira dok prelivate voće.
Kašikom uzimati preliv i prelivati preko voća, počevši od sredine torte.
10. Tortu ostaviti u frižider, preko
noći. Sutradan je pomoću folije izvaditi iz šerpe i staviti na tacnu za
posluženje (bilo bi dobro da vam neko pomogne prilikom vađenja torte).
Polako podignite deo po deo kore od keksa i skloniti foliju.
Коментари
Постави коментар