Rođendanska torta

Kora:

  • 300 g mlevene plazme
  • 4 kašike šećera u prahu
  • 1 kesica krem pudinga sa ukusom čokolade
  • 200 g margarina (putera)

Fil:

  • 1/2 l slatke pavlake
  • 450 g krem sira (sveži sir ella, 0% m.m)
  • 2 kesice želatina
  • 250 g šečera u prahu
  • 1 kesica krem šlaga od čokolade
  • 150 g mlevenih oraha
  • 100 g suvog grožđa
  • rum

...i još:

  • 2 veća pakovanja piškota sa ukusom kakaoa
  • 300 g šumskog voća ( Frikom )
  • 2 breskve
  • 2 nektarine
  • 2 kivija

Po vrhu:

  • 2 breskve
  • 3 nektarine
  • 1 kivi
  • 1 kesica providnog preliva za torte

Priprema

1. Kora: Mlevenu plazmu staviti u dublju posudu. Krem puding (Dr Oetker - bez kuvanja) pripremiti prema uputstvu sa kesice. Margarin rastopiti. U posudu sa plazmom dodati krem puding, šećer u prahu i margarin. Rukom sve sjediniti.
2. Zbog visine torte uzeti dublju šerpu (vel. 28 cm) i obložiti je sa providnom folijom, ali tako da folija "visi" preko šerpe, da bi sutradan lako izvadili tortu.
3. U tako obloženu šerpu staviti pripremljenu smesu i rukom (koju kvasimo u vodi) utapkamo koru, a zatim se na nju poslažu piškote (provučene kroz mleko). Ostaviti u frižider, dok se sprema fil.
4. Fil: Pre nego što počnemo da spremamo fil, suvo grožđe staviti u jednu čašu i preliti sa rumom. U veću vanglicu sipati slatku pavlaku i, sa postepenim dodavanjem šećera u prahu, umutiti u čvrsti šlag. Dodati krem sir i mikserom sjediniti.
5. Želatin pripremiti prema uputstvu sa kesice i sipati u umućenu pavlaku, neprestano muteći mikserom.
6. Umućenu slatku pavlaku, sa krem sirom i želatinom podeliti na tri dela. Breskve i kivi oljuštiti a nektarinama samo skloniti koštice. Voće sitno iseckati. Šumsko voće odlediti i ocediti od soka. Šlag krem od čokolade umutiti prema uputstvu sa kesice.
7. U jednu trećinu podeljene slatke pavlake staviti iseckano voće, blago promešati i sipati preko formirane kore. U drugu trećinu pavlake dodati umućeni krem šlag od čokolade, isceđeno suvo grožđe i mlevene orahe. Sve sjediniti mikserom i staviti preko prvog fila. I na kraju, za treći deo fila, isceđeno šumsko voće dodati u slatku pavlaku, polako sjediniti i staviti preko čoko fila. Poravnati.
8. Po vrhu: Breskve i kivi oljuštiti, a nektarinama samo skloniti koštice. Kivi iseći na tanke krugove, a breskve i nektarine na tanke režnjeve. Poređati voće po površini torte.
9. Preliv za tortu spremiti prema uputstvu sa kesice. Posudu sa prelivom, kada je skinete sa šporeta, držati u šerpici sa vrućom vodom. Tako ćete sprečiti da počne da se želira dok prelivate voće. Kašikom uzimati preliv i prelivati preko voća, počevši od sredine torte.
10. Tortu ostaviti u frižider, preko noći. Sutradan je pomoću folije izvaditi iz šerpe i staviti na tacnu za posluženje (bilo bi dobro da vam neko pomogne prilikom vađenja torte). Polako podignite deo po deo kore od keksa i skloniti foliju.

Коментари

Популарни постови