Medenjaci sa čokoladom i kafom
Testo:
- 400 g brašna
- 3 žumanca
- 2 kašike meda
- 150 g masti
- 1 kesica vanil šećera
Za podizanje kvasca:
- 200 ml mleka
- 1 kašičica meda
- 2 kašičice kafe
- 1/2 kockice kvasca
Fil:
- 1/2 l mleka
- 8 kašika šećera
- 6 kašika gustina
- 60 g čokolade
Priprema
1. Podizanje kvasca: U mleko sipati
med i staviti, na vatru, da se med otopi. Mleko zagrejati do ključanja. U
vrelo mleko staviti kafu i pustiti da proključa. Ostaviti mleko da se
prohladi, da bude mlako, pa razdrobiti kvasac i ostaviti da uskisne.
2. U vanglicu staviti mast, med i
vanilin šećer, pa viljuškom penasto umutiti. Dodati žumanca i sjediniti.
Zatim dodati brašno i pripremljeni kvasac, pa zamesiti testo. Umešeno
testo ostaviti da se udvostruči.
3. Fil: Od 1/2 l mleka odvojiti 100
ml i razmutiti gustin. Ostalo mleko, sa šećerom i izlomljenom čokoladom.
staviti da proključa. Mešati sa žicom za mućenje. U prokuvalo mleko,
kada su se svi sastojci sjedinili, sipati razmućeni gustin, i uz
neprekidno mućenje žicom, skuvati krem. Skuvani krem pokriti providnom
folijom i ostaviti da se potpuno ohladi.
4. Kada je testo stiglo otkidati
komade, veličine krupnijeg oraha. Svaki komad testa rastanjiti rukom,
staviti po punu kašičicu fila, preklopiti sa svih strana i formirati
lopticu. Tako formirano testo ređati u pleh, preko pek papira. Ostaviti
da malo naraste i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na
180 stepeni, dok blago ne porumene.
Коментари
Постави коментар