Medenjaci sa čokoladom i kafom
Testo:
- 400 g brašna
 - 3 žumanca
 - 2 kašike meda
 - 150 g masti
 - 1 kesica vanil šećera
 
Za podizanje kvasca:
- 200 ml mleka
 - 1 kašičica meda
 - 2 kašičice kafe
 - 1/2 kockice kvasca
 
Fil:
- 1/2 l mleka
 - 8 kašika šećera
 - 6 kašika gustina
 - 60 g čokolade
 
Priprema
      1. Podizanje kvasca: U mleko sipati 
med i staviti, na vatru, da se med otopi. Mleko zagrejati do ključanja. U
 vrelo mleko staviti kafu i pustiti da proključa. Ostaviti mleko da se 
prohladi, da bude mlako, pa razdrobiti kvasac i ostaviti da uskisne.
     
    
      2. U vanglicu staviti mast, med i 
vanilin šećer, pa viljuškom penasto umutiti. Dodati žumanca i sjediniti.
 Zatim dodati brašno i pripremljeni kvasac, pa zamesiti testo. Umešeno 
testo ostaviti da se udvostruči. 
     
    
      3. Fil: Od 1/2 l mleka odvojiti 100 
ml i razmutiti gustin. Ostalo mleko, sa šećerom i izlomljenom čokoladom.
 staviti da proključa. Mešati sa žicom za mućenje. U prokuvalo mleko, 
kada su se svi sastojci sjedinili, sipati razmućeni gustin, i uz 
neprekidno mućenje žicom, skuvati krem. Skuvani krem pokriti providnom 
folijom i ostaviti da se potpuno ohladi.
     
    
      4. Kada je testo stiglo otkidati 
komade, veličine krupnijeg oraha. Svaki komad testa rastanjiti rukom, 
staviti po punu kašičicu fila, preklopiti sa svih strana i formirati 
lopticu. Tako formirano testo ređati u pleh, preko pek papira. Ostaviti 
da malo naraste i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 
180 stepeni, dok blago ne porumene.
     
    



Коментари
Постави коментар