Pijani čokoladni kolač
Za koru:
- 4 jajeta
- 7 kašika šećera
- 100 ml mleka
- 100 ml jogurta
- 50 ml ulja
- 80 g mlevenih oraha
- 200 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašika kakaoa
Za fil:
- 1,2 l mleka
- 3 kesice pudinga od čokolade
- 6 kašika gustina
- 10 kašika šećera
- 100 g čokolade
- 100 g margarina (putera)
- 2 kesice krem šlaga od čokolade
I još:
- suvo grožđe
- 80 ml likera od čokolade
- 80 ml mleka
Priprema
1. Kora: Odvojiti belanca od
žumanaca. Belanca umutiti u čvrsti šne, sa dodatkom šećera. Dodavati,
jedno po jedno, žumance neprestano muteći, zatim dodati mleko, jogurt i
ulje, pa sjediniti. Potom dodati brašno sa pecivom i kakaom. Sjediniti
masu. Na kraju dodati mlevene orahe i kašikom promešati.
2. Ivice, dubljeg, pleha (vel. 34x22
cm ) dobro premazati margarinom, a dno obložiti pek papirom, pa sipati
testo za koru. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180
C.
3. Ispečenu koru izvaditi, sačekati da se ohladi, odvojiti od papira, pa je preseći na pola (horizontalno).
4. Fil: Od ukupne količine mleka
odvojiti 200 ml. U dublju činiju sipati puding u prahu i gustin, pa
razmutiti sa odvojenom količinom mleka. Ostatak mleka, zajedno sa
šećerom i izlomljenom čokoladom, staviti da provri. Čim se mleko ugreje,
uzeti žicu za mućenje i neprestano mutiti, da se čokolada rastopi i
lepo sjedini sa mlekom. U provrelo mleko sipati rastvorenu mešavinu
pudinga i gustina, neprekidno muteći. Mešati dok se fil ne zgusne.
Skloniti sa šporeta, prekriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi.
5. U ohlađeni krem dodati penasto
umućen margarin (puter), kao i umućen šlag krem od čokolade (dve kesice
umutiti sa 200 ml mleka).
6. Slaganje kolača: Uzeti jednu
presečenu koru i vratiti u pleh, gde se pekla. Preliti je sa pola
količine mešavine čokoladnog likera i mleka, pa po njoj posuti jednu
šaku suvog grožđa (koje je, prethodno, bilo potopljeno u rum, 10 minuta, i isceđeno). Preko
staviti pola fila i poravnati. Zatim ide druga kora, koja se preliva sa
ostatkom mešavine likera i mleka. Preko nje se ne stavlja suvo grožđe
(kolač bi bio baš pijan). Preko druge kore staviti drugu polovinu fila i
ravnomerno rasporediti. Ukrasiti po želji. Staviti u frižider da se fil
stegne (najbolje ostaviti preko noći) i onda ujutru navalite. Verujte
mi, pijan ili ne, nećete se zadržati na jednom parčetu.
Коментари
Постави коментар