Ćevapi u lepinji
Za lepinje:
- 750 g brašna
- 370 ml mlake vode
- 150 ml ulja
- 1 kockica kvasca
- 2 kaičice soli soli
- 1 kašičica šećera
Za ćevape:
- 600 g mešanog mlevenog mesa
- 1 manja glavica crnog luka
- 3 češnja belog luka
- 1 kašičica sode bikarbone
- 50 ml kisele vode
- 3 kašičice suvog biljnog začina
- 1/2 kašičice mlevenog bibera
Priprema
1. Prvo pravimo lepinjice: Od svih navedenih sastojaka zamesiti testo i ostaviti da uskisne. Naraslo testo podeliti na šest delova.
2. Od svakog dela napraviti lopticu.
3. Svaku lopticu razvući u krug, debljine 1 cm. Pokriti krpom i ostaviti da testo naraste, dok se greje rerna.
4. Rernu uključiti na 220 C i
staviti pleh (nepodmazan) da se dobro ugreje. Kada se rerna ugrejala
staviti lepinje, na vreo pleh i staviti da se peku, dok blago ne
porumene, oko 10-ak minuta (zavisi od rerne).
5. Izvaditi pleh sa pečenim lepinjama i staviti ih u vanglicu, preko kuhinjske krpe.
6. Pokriti i ispeći drugu turu (ja sam pekla iz dva puta).
7. Ćevapi: Crni i beli luk iseckati
sitno. Mleveno meso staviti u odgovarajuću posudu, dodati iseckani luk,
kao i sve navedene sastojke. Rukom mesiti dok se svi sastojci ne
sjedine. Poklopiti i ostaviti u frižideru, da odstoji, najmanje jedan
sat.
8. Zatim izvaditi pripremljeno meso i
formirati ćevape, (ja sam to uradila sa špricom za tulumbe, ali sa
okruglim nastavkom, ne rebrastim).
9. Napravljene ćevape, ostaviti dok se ne ugreje gril tiganj.
10. Ćevape pržiti u gril tiganju, dok
lepo ne porumene sa svih strana. Pržiti ih na srednjoj temperaturi, da
bi se ispržili i unutra.
11. Pržene ćevape vaditi u šerpicu i posipati sa iseckanim crnim lukom.
12. Poslužiti sa lepinjom i, šta reći, uživajte, sa čašom hladnog pića (ja sam izabrala pivo).
Коментари
Постави коментар