Čizkejk sa pomorandžom

Za koru:

  • 250 g mlevenog keksa sa kakaom
  • 5 kašika šećera u prahu
  • 60 g rogača u prahu
  • 60 g mlevenih oraha
  • 80 ml soka od pomorandže
  • 200 g rastopljenog putera

Fil I:

  • 1,5 kg pomorandži
  • 200 g šećera
  • 100 g putera
  • 60 g gustina

Fil II:

  • 1/2 l slatke pavlake
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kesica želatina (10 g)
  • 2 kašike likera od pomorandže (ruma)

Priprema

1. Kora: U dublju posudu staviti mleveni keks, rogač, orahe, šećer u prahu, rastopljeni puter i sok, pa mešavinu zamesiti rukom.
2. Uzeti kalup (vel 26 cm) sa obručem, pa uljem premazati dno i ivice kalupa. Rukom naneti zamešeni keks i formirati koru.
3. Fil I: Očistiti pomorandžu i skloniti, što je moguće više, beli sloj. Zatim je iseckati na kockice.
4. U dublju šericu staviti puter da se otopi, pa dodati šećer.
5. Odmah ubaciti i iseckane pomorandže i kuvati 10 minuta.
6. Zatim skloniti šerpicu sa šporeta, pa ručnim blenderom usitniti pomorandžu.
7. Dodavati, po malo, gustin, uz stalno mućenje žicom. Dobro umutiti žicom, da nema grudvica. Vratiti na šporet i skuvati gusti krem.
8. Krem pokriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi, da bude mlak, ne potpuno hladan. Prohlađeni krem naneti na koru od keksa i ravnomerno ga rasporediti. Ostaviti u frižider, dok se sprema drugi fil.
9. Fil II: Čokoladu izlomiti na kockice, pa staviti da se otopi na vodenoj pari. Otopljenu čokoladu ostaviti da se prohladi. Umutiti dobro slatku pavlaku, sa postepenim dodavanjem mešavine šećera u prahu i vanil šećera. Sipati rashlađenu čokoladu i dobro sjediniti. Želatin pripremiti prema uputstvu sa kesice, pa dodati u krem. Na kraju dodati liker ili rum. Umutiti da se svi sastojci sjedine, pa sipati preko fila od pomorandže. Ostaviti preko noći u frižider.
10. Narednog dana izvaditi kalup iz frižidera i nožem preći između torte i obruča, pa skinuti obruč.
11. Isečite čizkejk i uživajte u njegovom ukusu.

Коментари

Популарни постови