Čizkejk sa pomorandžom
Za koru:
- 250 g mlevenog keksa sa kakaom
- 5 kašika šećera u prahu
- 60 g rogača u prahu
- 60 g mlevenih oraha
- 80 ml soka od pomorandže
- 200 g rastopljenog putera
Fil I:
- 1,5 kg pomorandži
- 200 g šećera
- 100 g putera
- 60 g gustina
Fil II:
- 1/2 l slatke pavlake
- 200 g čokolade za kuvanje
- 100 g šećera u prahu
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kesica želatina (10 g)
- 2 kašike likera od pomorandže (ruma)
Priprema
1. Kora: U dublju posudu staviti mleveni keks, rogač, orahe, šećer u prahu, rastopljeni puter i sok, pa mešavinu zamesiti rukom.
2. Uzeti kalup (vel 26 cm) sa obručem, pa uljem premazati dno i ivice kalupa. Rukom naneti zamešeni keks i formirati koru.
3. Fil I: Očistiti pomorandžu i skloniti, što je moguće više, beli sloj. Zatim je iseckati na kockice.
4. U dublju šericu staviti puter da se otopi, pa dodati šećer.
5. Odmah ubaciti i iseckane pomorandže i kuvati 10 minuta.
6. Zatim skloniti šerpicu sa šporeta, pa ručnim blenderom usitniti pomorandžu.
7. Dodavati, po malo, gustin, uz
stalno mućenje žicom. Dobro umutiti žicom, da nema grudvica. Vratiti na
šporet i skuvati gusti krem.
8. Krem pokriti providnom folijom i
ostaviti da se ohladi, da bude mlak, ne potpuno hladan. Prohlađeni krem
naneti na koru od keksa i ravnomerno ga rasporediti. Ostaviti u
frižider, dok se sprema drugi fil.
9. Fil II: Čokoladu izlomiti na
kockice, pa staviti da se otopi na vodenoj pari. Otopljenu čokoladu
ostaviti da se prohladi. Umutiti dobro slatku pavlaku, sa postepenim
dodavanjem mešavine šećera u prahu i vanil šećera. Sipati rashlađenu
čokoladu i dobro sjediniti. Želatin pripremiti prema uputstvu sa kesice,
pa dodati u krem. Na kraju dodati liker ili rum. Umutiti da se svi
sastojci sjedine, pa sipati preko fila od pomorandže. Ostaviti preko noći u frižider.
10. Narednog dana izvaditi kalup iz frižidera i nožem preći između torte i obruča, pa skinuti obruč.
11. Isečite čizkejk i uživajte u njegovom ukusu.
Коментари
Постави коментар