Pečena svinska rebra i krompir
Potrebno je:
- 1,3 kg svežih svinjskih rebara
- 1 kg krompira
- 300 g šampinjona
- 2 glavice crnog luka
- 1 glavica belog luka
Začini:
- 4 kašičice suvog biljnog začina
- 1 kašičica bibera
- 4 kašičice slatke alevepaprike
- 2 kašičice ljute aleve paprike
- 1 kašičica karija
- 1 kašičica origana
...i još:
- 200 g margarina
- 100 ml belog vina
Priprema
1. Svinjska rebra iseći na komade
željene veličine. Krompir iseći na pola, a ako su veći iseći na
četvrtine. Šampinjone iseći na pola, zajedno sa drškom. Crni luk iseći
na režnjeve, ne mnogo tanko. Češnjeve belog luka iseći samo na pola.
2. Krompir, pečurke, crni i beli luk
staviti u vanglicu. Posuti sa 2 kašičice suvog biljnog začina, 1/2
kašičice bibera, 2 kašičice slatke aleve paprike, 1 kašičicom ljute
aleve paprike, pa sve dobro promešati.
3. U manjoj činiji pomešati 2
kašičice biozačina, 1/2 kašičice bibera, 2 kašičice slatke aleve
paprike, 1 kašičicu ljute aleve paprike, 1 kašičicu karija i 1 kašičicu
origana. U drugoj posudi otopiti margarin i držati posudu u toploj vodi,
da margarin ostane tečan.
4. Svako parče mesa dobro namazati
pripremljenim začinima, pa ga provući kroz rastopljeni margarin i ređati
u pleh za pečenje. Preko staviti mešavinu krompira i povrća i preliti
sa ostatkom margarina (ako treba dodati malo ulja). Uz ivicu pleha
sipati belo vino, pokriti folijom i staviti da se peče 45 minuta, u
prethodno zagrejanoj rerni, na 200 stepeni. Zatim izvaditi pleh,
skloniti foliju i meso prebaciti na površinu, da dobije rumenu boju.
Poslužiti uz salatu.
Коментари
Постави коментар