Baklava sa višnjama
Potrebno je:
- 1/2 kg tankih kora za baklavu
Za fil:
- 1 kg neočišćenih višanja
- 200 ml jogurta
- 1,5 čaša (od 180 ml) šećera
- 1,5 čaša griza
- 1,5 čaša ulja
- 1 kesica praška za pecivo
Sirup za prelivanje baklave:
- 1,5 čaša šećera
- 2 čaše vode
I još:
- ulje
Priprema
1. Fil: Izvaditi višnjama koštice. U
dublju posudu staviti jogurt, griz, šećer i pecivo, pa dobro promešati.
Sipati ulje i mešati (malo duže), dok se ulje, potpuno, ne sjedini sa
ostalim sastojcima. Na kraju dodati višnje i promešati (višnjama izvaditi koštice i staviti ih u cetku, da se dobro iscede).
2. Uzeti pleh, vel. 40x23 cm
(unutrašnje mere) i podmazati uljem. Kore (trebaće 15 komada kora) iseći
prema veličini pleha, gde će se peći. Kore podeliti na pet mesta po tri
kore. Složiti, u pleh, tri kore, jednu preko druge. Ne premazivati ih
uljem. Fil podeliti na četiri dela, pa prvi deo rasporediti preko
složenih kora.
3. Nastaviti sa ređanjem kora i
fila. Zadnje ostaju tri kore, koje treba, takođe, složiti i premazati
uljem. Baklavu iseći na kocke. Staviti je da se peče, u prethodno
zagrejanu rernu, na 160 stepeni.
4. Kada baklava dobro porumeni izvaditi je i ostaviti da se prohladi.
5. Sirup za prelivanje baklave: U
šerpicu staviti šećer i vodu, pa staviti da provri. Od momenta ključanja
kuvati 10 minuta.
Ispečenu baklavu, još jedanput, nožem zaseći preko isečenih ivica.
Hladnu baklavu preliti sa vrelim sirupom i ostaviti da se ohladi i da
kore upiju sirup.
6. Baklavu poslužiti dobro ohlađenu (iz frižidera).
Savet:
Isečene delove od kora (kada se kore seku zbog veličine pleha)
podeliti na četiri dela, pa svaki deo stavljati preko tri kore, koje su
već stavljene u pleh, pa fil - tri kore, isečene kore - fil...
Коментари
Постави коментар