Čokoladni kolač sa bananama
Kora:
- 380 g brašna
- 3 kašike kakaoa
- 1 kesica praška za pecivo
- 1/3 kašičice soli
- 4 jajeta
- 900 g dobro zrelih banana
- 240 ml jogurta
- 50 g meda
- 140 g šećera
- 60 ml ulja
- 100 g Menaž čokolade
Glazura:
- 130 g Menaž čokolade
- 100 g mlečne čokolade
- 250 ml slatke pavlake
- 40 g putera
Priprema
1. Uključiti rernu da se zagreje na
170 stepeni.
U dublju posudu staviti brašno, kakao, pecivo i so. Dodati Menaž
čokoladu, isečenu na kockice. Promešati da se sastojci sjedine.
2. Banane izgnječiti viljuškom i
napraviti pire od njih (mogu da ostanu i krupniji komadići). Izgnječene
banane staviti u dublju posudu, pa dodati jogurt, ulje, šećer, med i
jaja, koja se samo viljuškom sjedine. Žicom za mućenje sjediniti sve
sastojke.
3. U smesu sa brašnom dodati mokre sastojke i dobro ih sjediniti žicom za mućenje.
4. Dno kalupa, vel. 35x20 cm,
obložiti pek papirom. Uljem premazati pek papir i stranice kalupa. U
tako pripremljen kalup izručiti testo, poravnati ga, pa staviti da se
peče.
5. Pečeno testo (probati čačkalicom
da li je pečeno) izvaditi i ostaviti da se prohladi. Prohlađenu koru
prevrnuti na radni sto, skloniti pek papir, pa vratiti koru u pleh, ali
tako da strana koja je bila dole sada bude na površini (zato što je
ravna i glazura će lepo da se rasporedi).
6. Glazura: U jednu šerpicu staviti
izlomljenu Menaž i mlečnu čokoladu, kao i iseckani puter. U drugu
šerpicu sipati slatku pavlaku i staviti da se zagreje do tačke ključanja
(ne sme da provri). Ugrejanu slatku pavlaku sipati preko čokolade i
putera i mešati da se sastojci otope i dobro sjedine.
7. Kada čokoladna smesa postane glatka preliti je preko kolača, malo prohladiti, pa ostaviti u frižider, da se glazura stegne.
8. Kolač iseći, po izboru, na kocke ili trouglove i poslužiti ga sa sladoledom.
Коментари
Постави коментар