Čokoladni kolač sa bananama
Kora:
- 380 g brašna
 - 3 kašike kakaoa
 - 1 kesica praška za pecivo
 - 1/3 kašičice soli
 - 4 jajeta
 - 900 g dobro zrelih banana
 - 240 ml jogurta
 - 50 g meda
 - 140 g šećera
 - 60 ml ulja
 - 100 g Menaž čokolade
 
Glazura:
- 130 g Menaž čokolade
 - 100 g mlečne čokolade
 - 250 ml slatke pavlake
 - 40 g putera
 
Priprema
      1. Uključiti rernu da se zagreje na 
170 stepeni. 
U dublju posudu staviti brašno, kakao, pecivo i so. Dodati Menaž 
čokoladu, isečenu na kockice. Promešati da se sastojci sjedine. 
     
    
      2. Banane izgnječiti viljuškom i 
napraviti pire od njih (mogu da ostanu i krupniji komadići). Izgnječene 
banane staviti u dublju posudu, pa dodati jogurt, ulje, šećer, med i 
jaja, koja se samo viljuškom sjedine. Žicom za mućenje sjediniti sve 
sastojke.
     
    
      3. U smesu sa brašnom dodati mokre sastojke i dobro ih sjediniti žicom za mućenje. 
     
    
      4. Dno kalupa, vel. 35x20 cm, 
obložiti pek papirom. Uljem premazati pek papir i stranice kalupa. U 
tako pripremljen kalup izručiti testo, poravnati ga, pa staviti da se 
peče.
     
    
      5. Pečeno testo (probati čačkalicom 
da li je pečeno) izvaditi i ostaviti da se prohladi. Prohlađenu koru 
prevrnuti na radni sto, skloniti pek papir, pa vratiti koru u pleh, ali 
tako da strana koja je bila dole sada bude na površini (zato što je 
ravna i glazura će lepo da se rasporedi).
     
    
      6. Glazura: U jednu šerpicu staviti 
izlomljenu Menaž i mlečnu čokoladu, kao i iseckani puter. U drugu 
šerpicu sipati slatku pavlaku i staviti da se zagreje do tačke ključanja
 (ne sme da provri). Ugrejanu slatku pavlaku sipati preko čokolade i 
putera i mešati da se sastojci otope i dobro sjedine.
     
    
      7. Kada čokoladna smesa postane glatka preliti je preko kolača, malo prohladiti, pa ostaviti u frižider, da se glazura stegne. 
     
    
      8. Kolač iseći, po izboru, na kocke ili trouglove i poslužiti ga sa sladoledom.
     
    



Коментари
Постави коментар