Kolač sa kafom i karamel prelivom
Za testo:
- 1 jaje
 - 120 g šećera
 - 100 ml ulja
 - 200 ml jogurta
 - 140 g brašna
 - 60 g griza
 - 1 kesica praška za pecivo
 - 2 kesica vanilin šećera
 - 3 kašike kakaoa
 - 2 kašičice kafe
 
Za preliv:
- 12 kašika šećera
 - 1/2 l mleka
 - 2 kašike ruma
 
Po vrhu kolača:
- 80 g šlag pene (dve kesice po 40 g)
 - 1 kesica grand kafe 3 u 1
 
Priprema
1. Jaje razbiti u vanglicu i, uz 
postepeno dodavanje mešavine šećera i vanil šećera, ga umutiti. Dodati 
ulje i jogurt, pa sjediniti. Brašno pomešati sa grizom, pecivom, kakaom i
 kafom, pa ga dodati u umućenu smesu. Sjediniti mikserom,  najmanjom 
brzinom.
     
    
      2. Ugrejati rernu na 170 stepeni. 
Uzeti pleh, vel. 33x20 cm, dobro ga premazati uljem i sipati umućenu 
smesu. Staviti da se peče. Kada se ispeče (probati čačkalicom da li je 
pečeno) izvaditi i ostaviti da se prohladi. Za to vreme pripremiti 
preliv.
     
    
      3. Preliv: Šećer staviti u suvu 
šerpicu i, na tihoj temperaturi, karamelizovati ga. Kada šećer dobije 
svetlo braon boju uliti toplo mleko i ostaviti na vatri, da se šećer 
otopi. Kada se šećer otopio skloniti sa vatre, dodati rum i preliti 
preko, prohlađenog, testa. Ostaviti da testo upije preliv i da se 
ohladi.
     
    
      4. Umutiti šlag penu, po uputstvu sa
 kesice, zajedno sa kafom. Šlag naneti preko ohlađenog kolača i staviti 
ga u frižider, na dva sata. Uživajte uz kaficu i sočan, kafe, kolač.
     
    



Коментари
Постави коментар