Kolač sa kafom i karamel prelivom
Za testo:
- 1 jaje
- 120 g šećera
- 100 ml ulja
- 200 ml jogurta
- 140 g brašna
- 60 g griza
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 kesica vanilin šećera
- 3 kašike kakaoa
- 2 kašičice kafe
Za preliv:
- 12 kašika šećera
- 1/2 l mleka
- 2 kašike ruma
Po vrhu kolača:
- 80 g šlag pene (dve kesice po 40 g)
- 1 kesica grand kafe 3 u 1
Priprema
1. Jaje razbiti u vanglicu i, uz
postepeno dodavanje mešavine šećera i vanil šećera, ga umutiti. Dodati
ulje i jogurt, pa sjediniti. Brašno pomešati sa grizom, pecivom, kakaom i
kafom, pa ga dodati u umućenu smesu. Sjediniti mikserom, najmanjom
brzinom.
2. Ugrejati rernu na 170 stepeni.
Uzeti pleh, vel. 33x20 cm, dobro ga premazati uljem i sipati umućenu
smesu. Staviti da se peče. Kada se ispeče (probati čačkalicom da li je
pečeno) izvaditi i ostaviti da se prohladi. Za to vreme pripremiti
preliv.
3. Preliv: Šećer staviti u suvu
šerpicu i, na tihoj temperaturi, karamelizovati ga. Kada šećer dobije
svetlo braon boju uliti toplo mleko i ostaviti na vatri, da se šećer
otopi. Kada se šećer otopio skloniti sa vatre, dodati rum i preliti
preko, prohlađenog, testa. Ostaviti da testo upije preliv i da se
ohladi.
4. Umutiti šlag penu, po uputstvu sa
kesice, zajedno sa kafom. Šlag naneti preko ohlađenog kolača i staviti
ga u frižider, na dva sata. Uživajte uz kaficu i sočan, kafe, kolač.
Коментари
Постави коментар