Pečeni krompir sa sudžukom
Potrebno je:
- 800 g krompira
- 1/2 kg sudžuka
- 1 veći ljubičasti luk
- 4 češnja belog luka
- 3 kašičice suvog biljnog začina
- 1 kašičica sveže mlevenog bibera
- 1/2 vezice iseckanog peršuna
- 2 kašučice aleve paprike
- 1 kašičica karija
- 80 ml ulja
- 200 ml belog vina
- 2 srednje šargarepe
Priprema
1. Krompir očistiti i iseći na
četvrtine ili na komade po želji. Staviti u dublji sud. Ljubičasti luk
iseći krupnije, a beli luk samo prepoloviti. Šargarepu iseći, takođe,
krupnije. Pomešati svo povrće sa krompirom, posuti suvim biljnim
začinom, biberom, alevom paprikom, peršunom i karijem, pa dobro
promešati. Preliti sa uljem, pa još jednom dobro promešati.
2. Prebaciti u dublji, podmazan
pleh. Sudžuk iseći na krupnije parčiće, pa rasporediti preko krompira.
Sipati, sa strane, belo vino i pleh prekriti alu-folijom. Staviti da se
peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 200 C, 50 minuta.
3. Posle proteka datog vremena,
izvaditi pleh, pažljivo skloniti foliju i vratiti u rernu, da se sudžuk
malo zapeče. Krompir ne mora da se zapeče, jer je jako ukusan i ovako,
pošto je povukao sve mirise od sastojaka.
4. Poslužiti uz salatu po želji.
Коментари
Постави коментар