Pileća Karađorđeva sa sosom od pečuraka
Pileća Karađorđeva:
- 600 g pilećeg belog mesa (otkošćenog)
 - 200 g šunke
 - 200 g kačkavalja
 - kajmak
 - mleveni biber
 - suvi biljni začin
 - 2 jajeta
 - 1 kašičica suvog biljnog začina
 - brašno
 - prezle
 
Sos od pečuraka:
- 50 g belih šampinjona
 - 50 g tamnih šampinjona
 - 50 g lisičarki
 - 50 g vrganja
 - 300 ml mleka
 - 1,5 kašika brašna
 - 100 ml belog vina
 - 1 kašičica dižon senfa
 - 1 kašičica belog luka u prahu
 - 100 g kisele pavlake
 - 50 g putera
 - mleveni biber
 - suvi biljni začin
 
Priprema
      1. Pileća Karađorđeva: Pileće, belo,
 meso iseći na šnicle, debljine 1 cm. Preko svake, isečene, šnicle 
staviti providnu foliju i tučkom za meso, blago, ih izlupati, da bi se 
dobila veća površina. Šnicle posuti biberom i suvim biljnim začinom, po 
ukusu, i ostaviti pola sata, da odstoje.
     
    
      2. Šunku i kačkavalj iseći na 
prutiće (ja sam koristila stišnjenu šunku i edamer kačkavalj, prutiće 
sam sekla 2 cm širine, a dužinu odrediti prema širini šnicle).
     
    
      3. Svaku šniclu premazati, u tankom 
sloju, kajmakom. Preko poređati isečenu šunku i kačkavalj, pa meso 
zaviti u rolat. Ivice podaviti unutra, da ne bi iscureo fil. 
     
    
      4. Smesa za pohovanje: U jednu 
posudu razbiti dva jajeta i umutiti. Dodati pola kašičice suvog biljnog 
začina i sjediniti. U drugu posudu staviti brašno, a u treću posudu 
staviti prezle (količina brašna i prezli prema potrebi). 
     
    
      5. Rolnice mesa uvaljati prvo u 
brašno, pa u jaja i, na kraju, u prezle. Još jedanput ih uvaljati u jaja
 i u prezle, da bi korica bila, fantastično, hrskava. 
     
    
      6. Sipati ulje, 2 cm visine, u 
dublji tiganj i staviti da se ugreje. Meso staviti na zagrejano ulje, da
 se prži. Meso pržiti na tihoj temperaturi, da bi se ravnomerno 
ispržilo. U toku prženja nekoliko puta ga okretati. Prženo meso izvaditi
 na kuhinjski papir, da bi papir upio višak masnoće. 
     
    
      7. Sos od pečuraka: Bele i tamne 
šampinjone, kao i lisičarku i vrganje (lisičarku i vrganje sam koristila
 zamrznute) iseckati sitno. Staviti 50 g putera da se rastopi, dodati, 
isečene, pečurke i staviti da se pečurke prže. Ne poklapati ih. Pri 
kraju prženja, kada ispari sva voda koju su pečurke pustile, posuti ih 
sa, malo, suvog biljnog začina i mlevenog bibera. Pržene pečurke, 
rešetkastom, kašikom izvaditi iz tiganja, a tiganj vratiti na vatru. 
     
    
      8. U masnoći, u kojoj su se pržile 
pečurke staviti brašno, promešati da se, brašno, malo proprži, pa naliti
 sa, toplim, mlekom. Žicom za mućenje sjediniti mleko sa brašnom, da 
nema grudvica. Zatim dodati belo vino, dižon senf i beli luk u prahu. 
Promešati, pa dodati kiselu pavlaku. Žicom za mućenje sjediniti. Posuti 
suvi biljni začin i biber, po ukusu. Vratiti pržene pečurke u sos, 
krčkati jedan minut i skloniti sa vatre. 
     
    
      9. Pileću Karađorđevu poslužiti sa sosom od pečuraka i krompir pireom. Prijatno!
     
    



Коментари
Постави коментар