Voćna sutlijaš torta
Za koricu:
- 160 g mlevenih, lešnik, napolitanki
- 100 g mlevene plazme
- 60 g mlevene, crne, čokolade
- 150 g rastopljenog maslaca
Za sutlijaš:
- 200 g pirinča
- 800 ml mleka
- 100 ml vode
- 110 g šećera
Voćni fil:
- 300 g višanja (očišćenih)
- 100 g šećera
- 50 g gustina
- 100 ml vode
I još:
- 450 ml slatke pavlake
- 1 kesica želatina
- cimet
Priprema
1. Korica: U dublju posudu staviti
mlevene napolitanke, keks i čokoladu, pa promešati, da se sastojci
sjedine. Sipati rastopljeni maslac i, rukom, zamesiti smesu. Uzeti kalup
sa obručem, vel 21 cm, pa stranice obložiti providnom folijom. Dno
premazati uljem i, rukom, formirati koricu. Ostaviti na stranu (ne mora u
frižider).
2. Sutlijaš: U dublju posudu sipati
vodu i mleko, pa staviti da provri. Pirinač dobro isprati. Staviti
pirinač u prokuvano mleko i, uz postepeno mešanje, skuvati sutlijaš. Pri
kraju kuvanja dodati šećer. Kuvati dok ne ostane samo malo tečnosti.
Pokriti providnom folijom i ostaviti da se, potpuno, ohladi.
3. Slatku pavlaku umutiti u čvrsti
šlag. Dodati pripremljeni želatin (želatin pripremiti prema uputstvu sa pakovanja) i, mikserom, sjediniti. Zatim, malo po
malo, dodavati ohlađeni sutlijaš i sjediniti mikserom. Umućeni krem
podeliti na pola. Polovinu fila staviti u kalup, preko korice i
ravnomerno rasporediti. Ostaviti u frižider, dok se sprema voćni fil.
4. Voćni fil: Višnje odmrznuti, dobro ocediti, pa staviti u
blender i izmiksati. Treba da bude 400 ml smese od višanja. Ako treba
doliti malo soka, koji je ostao od ceđenja višanja. Izmiksane višnje staviti da provre. U provrelo dodati
šećer i mešati da se šećer rastopi. Gustin razmutiti u 100 ml vode, pa
sipati u višnje i skuvati gusti krem. Krem skloniti sa šporeta i
odvojiti tri kašike (za površinu torte). Izvaditi kalup sa filom iz
frižidera i preko sipati, malo, prohlađeni krem.
5. Poravnati, pa preko višanja sipati, drugu
polovinu, sutlijaša. Poravnati površinu i kašičicom naneti voćni fil,
koji smo odvojili. Na kraju, cetkom za čaj, posuti po celoj površini torte
cimet.
6. Ostaviti tortu, preko noći, u
frižider. Sutradan izvaditi kalup, skloniti obruč, pažljivo skinuti
providnu foliju i tortu staviti na plato za posluženje.
7. Isecite, jedno veliko, parče torte i uživajte u predivnom ukusu.
Коментари
Постави коментар