Pita, kao sa domaćim korama
Potrebno je:
- 1/2 kg tankih kora za pitu
Za fil:
- 5 jaja
- 400 ml gustog jogurta
- 150 ml ulja
- 100 g maslaca
- 2 kašike brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 350 g sira
- 1 kašičica soli
Priprema
1. Fil: Odvojiti belanca od
žumanaca. Belanca staviti u vanglicu i čvrsto ih umutiti. Pri kraju
mućenja dodati so. Žumanca dodavati jedno po jedno, neprestano muteći.
Maslac rastopiti, dodati ulje da bi se, masnoća, sjedinila, prohladiti i
sipati u smesu sa jajima. Ubaciti brašno sa praškom za pecivo i dobro
sjediniti, da nema grudvica, od brašna. Na kraju dodati, viljuškom
izdrobljen, sir. Promešati kašikom.
2. Kore podeliti tako da za svaki
rolat odvojiti po dve kore. Na radnu površinu raširiti jednu koru,
poprskati je sa 2-3 kašike fila, preklopiti drugom korom, preko koje,
takođe, treba naneti 2-3 kašike fila. Zatim kore uviti u rolat, pa
saviti u oblik puža.
3. Formirane kore staviti u, dobro, podmazanu tepsiju. Površinu pite preliti, kašikom, ostatkom fila.
4. Pitu staviti da se peče, u
prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni. Kada pita dobije rumenu boju
izvaditi tepsiju iz rerne, prekriti je kuhinjskom krpom da se prohladi,
pa je poslužiti.
5. Pita je toliko ukusna, i kada se jede, ako vi ne kažete, niko neće znati da pita nije od domaćih, razvijenih, kora. Prijatno!
Коментари
Постави коментар