Posna sarma na vodi
Potrebno je:
- 15 većih listova kiselog kupusa
Za fil:
- 100 g crvenih sojinih ljuspica
- 2 manja krompira
- 2 veće šargarepe
- 3 srednje glavice crnog luka
- 100 g pirinča
- 2 krupa čena belog luka
- 3 lista lovora
- 1 kašika aleve paprike
- biber
- suvi biljni začin
Za prelivanje:
- 1/2 l pasiranog paradajza
- 1 l vode
- 1,5 kašika brašna
- 1 kašika šećera
- suvi biljni začin
Priprema
1. Znači, za spremanje posnih sarmi
na vodi je potrebno: Listovi kiselog kupusa (ako su dosta kiseli da
odstoje jedan sat u hladnoj vodi, koju nekoliko puta promenimo, pa zatim
skinemo zadebljani deo na listu), crni i beli luk, koji sitno iseckamo
(ja sam stavila dva crna luka i jedan ljubičasti), krompir, koji isečemo
na kockice, šargarepu krupno izrendati, pirinač dobro isprati pod
mlazom hladne vode, dok voda ne ostane bistra i ljuspice soje, koje
prethodno prelijemo vrelom vodom, da odstoje 20-ak minuta, pa ih dobro
iscediti. Potrebni su i začini: lorber, biber, aleva paprika i suvi
biljni začin.
2. Sve pripremljene, navedene, sastojke staviti u dublji sud i dobro promešati (izuzev lorbera). Začiniti po svom ukusu.
3. List kupusa staviti na radnu površinu i staviti dve kašike fila.
4. Preko fila preklopiti jednu i drugu stranu lista, i umotati, čvrsto, sarmu.
5. Na dno dublje šerpe, koja će ići u
rernu, staviti listove kupusa, da prekriju dno. Preko poređati umotane
sarme i staviti listove lorbera.
6. Za prelivanje sarmi pomešati
pasirani paradajz i vodu (od koje se uzme manji deo da se rastvori
brašno, koje je zatim dodato u preostalu vodu). Dodati kašiku šećera i
suvi biljni začin, po ukusu. Preliti sarme, tako da one budu ispod
tečnosti. Ako je potrebno dodati još malo vode.
7. Šerpu dobro zatvoriti alu folijom
i staviti, u prethodno zagrejanu rernu, da se peče (krčka) na 180 stepeni, 2
sata (dva sata računati od vremena kada tečnost, u sarmi, provri). Izvaditi, skloniti foliju i poslužiti.
Коментари
Постави коментар