Posni hleb sa semenkama (na vodi)
Potrebno je:
- 200 g crnog brašna
 - 300 g belog brašna
 - 380 ml vode
 - 1/2 kockice kvasca
 - 1 kašika sirovog, semena suncokreta
 - 1 kašika susama
 - 1 kašičica lana
 - 1,5 kašičica soli
 - 2 kašičice šećera
 
Priprema
      1. U toploj vodi, sa dodatkom 
šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti obe vrste brašna, dodati so, 
semenke i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo mesiti, uz 
minimalno dodavanje brašna, dok ne postane elastično. Prekriti ga 
kuhinjskom krpom i ostaviti da uskisne.
     
    
      2. Uzeti pleh za hleb, vel. 30x11x8 
cm, i celog ga obložiti pek papirom. Kada hleb uskisne, još jedanput ga 
premesiti, i izručiti na, pobrašnjenu, radnu podlogu. Od testa, rukom, 
razvući valjak i prebaciti ga u pripremljen pleh. Testo, pobrašnjenom 
rukom, poravnati, da se dobije ravna površina. Ostaviti da naraste.
     
    
      3. Rernu zagrejati na 170 stepeni. 
Narasli hleb premazati, toplom, vodom i staviti da se peče. Kada hleb 
bude pečen, izvaditi ga iz rerne, premazati ga vodom i prekriti 
kuhinjskom krpom, da odstoji 10-ak minuta. Zatim ga izvaditi iz pleha, 
umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti da se prohladi, pa ga poslužiti.
     
    



Коментари
Постави коментар