Posni hleb sa semenkama (na vodi)
Potrebno je:
- 200 g crnog brašna
- 300 g belog brašna
- 380 ml vode
- 1/2 kockice kvasca
- 1 kašika sirovog, semena suncokreta
- 1 kašika susama
- 1 kašičica lana
- 1,5 kašičica soli
- 2 kašičice šećera
Priprema
1. U toploj vodi, sa dodatkom
šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti obe vrste brašna, dodati so,
semenke i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo mesiti, uz
minimalno dodavanje brašna, dok ne postane elastično. Prekriti ga
kuhinjskom krpom i ostaviti da uskisne.
2. Uzeti pleh za hleb, vel. 30x11x8
cm, i celog ga obložiti pek papirom. Kada hleb uskisne, još jedanput ga
premesiti, i izručiti na, pobrašnjenu, radnu podlogu. Od testa, rukom,
razvući valjak i prebaciti ga u pripremljen pleh. Testo, pobrašnjenom
rukom, poravnati, da se dobije ravna površina. Ostaviti da naraste.
3. Rernu zagrejati na 170 stepeni.
Narasli hleb premazati, toplom, vodom i staviti da se peče. Kada hleb
bude pečen, izvaditi ga iz rerne, premazati ga vodom i prekriti
kuhinjskom krpom, da odstoji 10-ak minuta. Zatim ga izvaditi iz pleha,
umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti da se prohladi, pa ga poslužiti.
Коментари
Постави коментар