Prelivena pita sa makom
Potrebno je:
- 1/2 kg tankih kora za pitu
 
Fil 1:
- 3 jajeta
 - 180 g šećera
 - 200 ml ulja
 - 150 ml jogurta
 - 180 g griza
 - 1 kesica praška za pecivo
 
Fil 2:
- 300 g mlevenog maka
 - 350 ml mleka
 - 150 g šećera
 - 100 g suvog grožđa
 
Sirup:
- 550 ml vode
 - 350 g šećera
 
Priprema
      1. Fil 1: Odvojiti belanca od 
žumanaca. U vanglicu staviti belanca i, uz postepeno dodavanje šećera, 
čvrsto ih umutiti. Dodavati, jedno po jedno, žumance i umutiti da se 
dobije penasta smesa. Zatim dodati ulje i jogurt, pa sjediniti sa 
jajima. Na kraju dodati mešavinu griza i praška za pecivo. 
     
    
      2. Fil 2: Za drugi fil pomešati 
mleko i šećer, pa staviti na vatru. Skuvati, da se šećer rastopi. U 
vrelu masu, kada se šećer rastopio, ubaciti mleveni mak i promešati. 
Zatim dodati suvo grožđe i sjediniti.
     
    
      3. Kore rasporediti tako da se 
dobiju tri rolata, od po četiri kore. Naime, uzeti jednu koru i raširiti
 je na radnoj podlozi. Premazati je sa 3-4 kašike fila (količinu fila 
sami odredite, jer sve zavisi od veličine kora). Preko staviti drugu 
koru, i nju premazati, zatim ide treća kora, koju premažemo i pokriva se
 sa četvrtom korom. I četvrtu koru premazati prvim filom, pa rasporediti
 trećinu fila sa makom. Premazane kore uviti u rolat, pa rolat staviti 
u, podmazani, pleh. Isti postupak ponoviti i sa ostalim korama i 
filovima. 
     
    
      4. Uvijene rolate premazati, po 
površini i sa strane, sa prvim filom, pa staviti da se peku, u prethodno
 zagrejanoj rerni, na 180 stepeni.
     
    
      5. Sirup: Dok se pita peče staviti 
da se skuva sirup. U vodu staviti šećer, i od momenta ključanja, kuvati 
15 minuta. Skloniti da se ohladi.
     
    
      6. Pečenu pitu izvaditi i, kada se 
malo prohladi, iseći je na parčiće, po želji. Isečenu pitu preliti 
sirupom, sačekati da pita upije sav sirup, pa poslužiti.
     Savet:
    
     Pitu je najbolje jesti narednog dana (ako možete da izdržite), pošto je odstajala i preko noći bila u frižideru.
    



Коментари
Постави коментар