Prelivena pita sa makom
Potrebno je:
- 1/2 kg tankih kora za pitu
Fil 1:
- 3 jajeta
- 180 g šećera
- 200 ml ulja
- 150 ml jogurta
- 180 g griza
- 1 kesica praška za pecivo
Fil 2:
- 300 g mlevenog maka
- 350 ml mleka
- 150 g šećera
- 100 g suvog grožđa
Sirup:
- 550 ml vode
- 350 g šećera
Priprema
1. Fil 1: Odvojiti belanca od
žumanaca. U vanglicu staviti belanca i, uz postepeno dodavanje šećera,
čvrsto ih umutiti. Dodavati, jedno po jedno, žumance i umutiti da se
dobije penasta smesa. Zatim dodati ulje i jogurt, pa sjediniti sa
jajima. Na kraju dodati mešavinu griza i praška za pecivo.
2. Fil 2: Za drugi fil pomešati
mleko i šećer, pa staviti na vatru. Skuvati, da se šećer rastopi. U
vrelu masu, kada se šećer rastopio, ubaciti mleveni mak i promešati.
Zatim dodati suvo grožđe i sjediniti.
3. Kore rasporediti tako da se
dobiju tri rolata, od po četiri kore. Naime, uzeti jednu koru i raširiti
je na radnoj podlozi. Premazati je sa 3-4 kašike fila (količinu fila
sami odredite, jer sve zavisi od veličine kora). Preko staviti drugu
koru, i nju premazati, zatim ide treća kora, koju premažemo i pokriva se
sa četvrtom korom. I četvrtu koru premazati prvim filom, pa rasporediti
trećinu fila sa makom. Premazane kore uviti u rolat, pa rolat staviti
u, podmazani, pleh. Isti postupak ponoviti i sa ostalim korama i
filovima.
4. Uvijene rolate premazati, po
površini i sa strane, sa prvim filom, pa staviti da se peku, u prethodno
zagrejanoj rerni, na 180 stepeni.
5. Sirup: Dok se pita peče staviti
da se skuva sirup. U vodu staviti šećer, i od momenta ključanja, kuvati
15 minuta. Skloniti da se ohladi.
6. Pečenu pitu izvaditi i, kada se
malo prohladi, iseći je na parčiće, po želji. Isečenu pitu preliti
sirupom, sačekati da pita upije sav sirup, pa poslužiti.
Savet:
Pitu je najbolje jesti narednog dana (ako možete da izdržite), pošto je odstajala i preko noći bila u frižideru.
Коментари
Постави коментар