Preliveni kolač sa kikirikijem
Kora:
- 260 g brašna
- 2 kašike kakaoa
- 200 g šećera
- 100 ml skuvane kafe (bez šećera)
- 100 ml vode
- 100 ml ulja
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica vanil šećera
Za prelivanje kore:
- 200 ml čokoladnog mleka
Glazura:
- 200 g čokolade
- 250 ml slatke pavlake
- 100 g iseckanog kikirikija
Priprema
1. Kora: U dublju posudu staviti sve
sastojke za koru i, kašikom, dobro sjediniti.
Uzeti kalup sa obručem, vel. 24 cm, i obložiti ga pek papirom. Sipati
smesu i mokrom rukom je, ravnomerno, rasporediti. Staviti da se peče, u
prethodno zagrejanu rernu, na 160 stepeni.
Probati čačkalicom da li je kora pečena, pa je ostaviti da se ohladi.
2. Ohlađenu koru preliti (kašikom prelivati koru, počevši od ivica, pa prema sredini) čokoladnim mlekom (sobne temperature).
3. Glazura: U manju posudu staviti
slatku pavlaku da se ugreje, ali da ne proključa. U drugu posudu
izlomiti čokoladu, pa je preliti vrelom pavlakom i dobro umutiti, žicom
za mućenje, da bi se dobila kremasta glazura. Na kraju ubaciti iseckani
kikiriki, promešati i preliti preko kolača.
4. Kolač ostaviti u frižider, dok se
glazura, dobro, ne stegne. Zatim izvaditi kalup iz frižidera, nožem
proći između kolača i stranica kalupa, pa skinuti obruč i tortu
prebaciti na plato.
5. Uživajte u ukusnom i sočnom kolaču.
Коментари
Постави коментар