Sočni kolač sa višnjama, čokoladom i kafom
Potrebno je:
- 2 čaše brašna
- 1,5 čaša šećera
- 2/3 čaše kakaoa
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1,5 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica soli
- 3 kašike ulja
- 1 kesica vanilin šećera sa ukusom ruma
- 200 ml vrele kafe
- 200 g majoneza
- 60 g sitno iseckane čokolade
- 300 g očišćenih višanja
I još:
- 1 kesica krem šlaga od čokolade
Priprema
1. Mera je čaša od 200 ml. Uključiti rernu da se ugreje, na 170 stepeni.
2. U dublju posudu staviti brašno,
kakao, šećer, so, pecivo, sodu bikarbonu i vanilin šećer. Dobro
promešati da se sastojci sjedine. Dodati ulje, majonez i vrelu (jače
skuvanu) kafu. Žicom za mućenje sjediniti sve sastojke, da smesa postane
kremasta. U tako umućenu smesu dodati iseckanu čokoladu i očišćene
višnje (prethodno po višnjama posuti jednu kašiku brašna i dobro ih
uvaljati, da ne bi spale na dno kolača), pa kašikom promešati.
3. Uzeti kalup sa obručem, vel. 24
cm, i obložiti ga pek papirom. Papir premazati uljem. Umućenu smesu
sipati u kalup, poravnati i staviti da se peče. Dužina pečenja zavisi od
šporeta. Ja sam ga pekla 40 minuta. Paziti da se kolač ne presuši.
Probati čačkalicom i ako čačkalica bude vlažna, a ne lepi se testo za
nju, kolač je pečen. Izvaditi kalup iz rerne i ostaviti da se kolač
ohladi.
4. Hladan kolač preokrenuti na plato
za služenje (donja površina sada ide naviše), skloniti obruč i skinuti
pek papir. Premazati umućenim šlagom i posuti čoko mrvicama. Uživajte!
Коментари
Постави коментар