Sočni kolač sa višnjama, čokoladom i kafom
Potrebno je:
- 2 čaše brašna
 - 1,5 čaša šećera
 - 2/3 čaše kakaoa
 - 2 kašičice praška za pecivo
 - 1,5 kašičica sode bikarbone
 - 1 kašičica soli
 - 3 kašike ulja
 - 1 kesica vanilin šećera sa ukusom ruma
 - 200 ml vrele kafe
 - 200 g majoneza
 - 60 g sitno iseckane čokolade
 - 300 g očišćenih višanja
 
I još:
- 1 kesica krem šlaga od čokolade
 
Priprema
      1. Mera je čaša od 200 ml. Uključiti rernu da se ugreje, na 170 stepeni.
     
    
      2. U dublju posudu staviti brašno, 
kakao, šećer, so, pecivo, sodu bikarbonu i vanilin šećer. Dobro 
promešati da se sastojci sjedine. Dodati ulje, majonez i vrelu (jače 
skuvanu) kafu. Žicom za mućenje sjediniti sve sastojke, da smesa postane
 kremasta. U tako umućenu smesu dodati iseckanu čokoladu i očišćene 
višnje  (prethodno po višnjama posuti jednu kašiku brašna i dobro ih 
uvaljati, da ne bi spale na dno kolača), pa kašikom promešati.
     
    
      3. Uzeti kalup sa obručem, vel. 24 
cm, i obložiti ga pek papirom. Papir premazati uljem. Umućenu smesu 
sipati u kalup, poravnati i staviti da se peče. Dužina pečenja zavisi od
 šporeta. Ja sam ga pekla 40 minuta. Paziti da se kolač ne presuši. 
Probati čačkalicom i ako čačkalica bude vlažna, a ne lepi se testo za 
nju, kolač je pečen. Izvaditi kalup iz rerne i ostaviti da se kolač 
ohladi. 
     
    
      4. Hladan kolač preokrenuti na plato
 za služenje (donja površina sada ide naviše), skloniti obruč i skinuti 
pek papir. Premazati umućenim šlagom i posuti čoko mrvicama. Uživajte!
     
    



Коментари
Постави коментар