Hleb sa heljdinim brašnom
Porebno je:
- 400 g heljdinog brašna
 - 100 g belog brašna
 - 2 kašike ulja
 - 1/2 kockice kvasca
 - 1,5 kašičica soli
 - 1,5 kašičica šećera
 - 270 ml vode
 
...i još:
- 2 kašičice lanenog semena
 - 1 kašičica kima
 - 2 kašičice semenki suncokreta
 - 1 kašičica ulja
 - 1 kašičica vode
 
Priprema
      1. U toploj vodi, sa dodatkom šećera
 podići kvasac. U vanglicu staviti obe vrste brašna, pa dodati so, ulje i
 miks semenki. Ubaciti pripremljeni kvasac i zamesiti testo. 
     
    
      2. Nauljenim rukama mesiti testo, da se ne bi dodavalo brašno. Umešeno testo ostaviti da udvostruči svoju zapreminu. 
     
    
      3. Naraslo testo prebaciti na 
nauljenu radnu površinu i rukama ga, blago, razvući u, manji, 
pravougaonik. Uviti testo u rolat i prebaciti ga u podmazani kalup za 
hleb. Ostaviti da naraste.
     
    
      4. Kada je testo popunilo visinu 
kalupa premazati ga mešavinom ulja i vode (jedna kašičica ulja i jedna 
kašičica vode), pa ga staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, 
na 180 stepeni. 
     
    
      5. Pečeni hleb izvaditi, pokriti 
krpom i ostaviti da se prohladi, u kalupu. Prohlađeni hleb izvaditi iz 
kalupa i poslužiti. Hleb držati, dok se ne potroši, umotan u alu foliju,
 da se ne bi sušio.
     
    



Коментари
Постави коментар