Česnica

Potrebno je:

  • 800 g brašna
  • 3 jaja
  • 200 ml mleka
  • 180 ml kiselog mleka
  • 1 kašika meda
  • 2 kašičice soli
  • 2 kašičice šećera
  • 1 kockica kvasca
  • 50 ml ulja

...i još:

  • 1 metalni novčić
  • 125 g rastopljenog putera

Priprema

1. U mleko staviti kašičicu šećera i staviti da se ugreje. U toplo mleko (ne vrelo) razdrobiti kockicu kvasca i ostaviti da uskisne. U vanglicu staviti brašno, dodati jaja, med, so, ulje, kiselo mleko i nadošli kvasac. Ubaciti i metalni novčić. Umesiti testo, da bude mekano. Ostaviti ga da udvostruči svoju zapreminu. Uskislo testo prebaciti na, pobrašnjenu, radnu površinu i podeliti ga na tri dela, (najveći deo, srednji i najmanji), pa najveći deo testa podeliti na pola.
2. Pošto smo najveći deo testa podelili na pola, sada jednu polovinu razvučemo u obliku elipse, što duže, a od druge polovine napravimo valjak.
3. Razvučenu elipsu premažemo rastopljenim puterom i na sredinu postavimo valjak, od testa. Elipsasti deo testa, sa strane, isečemo na trake.
4. Trake prebacujemo preko valjka i vezujemo u čvor.
5. Tepsiju, vel. 30 cm obložimo pek papirom, a stranice premažemo puterom. Pripremljeno testo prebacimo u tepsiju i napravimo krug.
6
Srednji deo testa isečemo na četiri dela. Svaki deo razvijemo u krug, vel. malog tanjirića. Uzmemo jedan krug testa, premažemo rastopljenim puterom, pa stavimo drugi deo testa. I njega premažemo puterom, kao i treću koru. Četvrtu koru ne premazujemo. Nju razvučemo malo veću, pa ivice podavijemo ispod, formiranog, kruga. Tako formirano testo prebacimo u sredinu tepsije i isečemo ga na osam delova, ali ne do kraja,
7. Sada svaku osminu kruga isečemo po sredini.
8
Uzeti vrh isečenog trougla, pa ga provući dva puta, kroz napravljeni zarez, na sredini i nasloniti na krug testa, prema ivici.
9. Od najmanjeg dela, takođe, iseći četiri jufke, razviti ih i premazivati, pa slagati jednu preko druge. Napravljeni krug testa staviti u sredinu pogače, a od ostatka testa (od elipsastog dela malo otkinuti) napraviti krst, pa ga staviti na sredinu česnice.
10. Ostaviti česnicu da poraste, dok se rerna ne ugreje na 170 stepeni. Naraslo testo premazati mešavinom žumanceta i malo mleka, pa ga staviti da se peče. Kada porumeni (probati čačkalicom da li je pečeno) izvaditi i pokriti krpom.
11. Posle 20-ak minuta staviti na sto i poslužiti.
Savet :
Metalni novčić (pre nego se stavi u testo) staviti u malo lonče, naliti hladnom vodom, dodati jednu kašičicu sode bikarbone i staviti da prokuva. Od momenta ključanja kuvati 2-3 minuta, pa ga dobro oprati sunđerom za sudove. Sada možete, slobodno, da ga stavite u testo (ili možete da ga uvijete u alu foliju).

Коментари

Популарни постови