Česnica
Potrebno je:
- 800 g brašna
 - 3 jaja
 - 200 ml mleka
 - 180 ml kiselog mleka
 - 1 kašika meda
 - 2 kašičice soli
 - 2 kašičice šećera
 - 1 kockica kvasca
 - 50 ml ulja
 
...i još:
- 1 metalni novčić
 - 125 g rastopljenog putera
 
Priprema
      1. U mleko staviti kašičicu šećera i
 staviti da se ugreje. U toplo mleko (ne vrelo) razdrobiti kockicu 
kvasca i ostaviti da uskisne. 
U vanglicu staviti brašno, dodati jaja, med, so, ulje, kiselo mleko i 
nadošli kvasac. Ubaciti i metalni novčić. Umesiti testo, da bude mekano.
 Ostaviti ga da udvostruči svoju zapreminu. Uskislo testo prebaciti na, 
pobrašnjenu, radnu površinu i podeliti ga na tri dela, 
(najveći deo, srednji i najmanji), pa najveći deo testa podeliti na 
pola.
     
    
      2. Pošto smo najveći deo testa 
podelili na pola, sada jednu polovinu razvučemo u obliku elipse, što 
duže, a od druge polovine napravimo valjak.
     
    
      3. Razvučenu elipsu premažemo 
rastopljenim puterom i na sredinu postavimo valjak, od testa. Elipsasti 
deo testa, sa strane, isečemo na trake.
     
    
      4. Trake prebacujemo preko valjka i vezujemo u čvor.
     
    
      5. Tepsiju, vel. 30 cm obložimo pek papirom, a stranice premažemo puterom. Pripremljeno testo prebacimo u tepsiju i napravimo krug.
     
    
      6 
     
Srednji deo testa isečemo na 
četiri dela. Svaki deo razvijemo u krug, vel. malog tanjirića. Uzmemo 
jedan krug testa, premažemo rastopljenim puterom, pa stavimo drugi deo 
testa. I njega premažemo puterom, kao i treću koru. Četvrtu koru ne 
premazujemo. Nju razvučemo malo veću, pa ivice podavijemo ispod, 
formiranog, kruga. Tako formirano testo prebacimo u sredinu tepsije i 
isečemo ga na osam delova, ali ne do kraja,
      7. Sada svaku osminu kruga isečemo po sredini.
     
    
      8 
     
Uzeti vrh isečenog trougla, pa ga provući dva puta, kroz napravljeni zarez, na sredini i nasloniti na krug testa, prema ivici.
      9. Od najmanjeg dela, takođe, iseći 
četiri jufke, razviti ih i premazivati, pa slagati jednu preko druge. 
Napravljeni krug testa staviti u sredinu pogače, a od ostatka testa  (od
 elipsastog dela malo otkinuti) napraviti krst, pa ga staviti na sredinu
  česnice.
     
    
      10. Ostaviti česnicu da poraste, dok 
se rerna ne ugreje na 170 stepeni. Naraslo testo premazati mešavinom 
žumanceta i malo mleka, pa ga staviti da se peče. Kada porumeni (probati
 čačkalicom da li je pečeno) izvaditi i pokriti krpom.
     
    
      11. Posle 20-ak minuta staviti na sto i poslužiti.
     
    
     Metalni novčić (pre nego se stavi u testo)  staviti u malo 
lonče, naliti hladnom vodom, dodati jednu kašičicu sode bikarbone i 
staviti da prokuva. Od momenta ključanja kuvati 2-3 minuta, pa ga dobro 
oprati sunđerom za sudove. Sada možete, slobodno, da ga stavite u testo (ili možete da ga uvijete u alu foliju).
    



Коментари
Постави коментар