Kolač sa mentom
Potrebno je:
- 2 kašike suve mente
 - 250 ml vrele vode
 - 3 kapi esencije mente
 - 120 g omekšalog maslaca
 - 300 g šećera
 - 3 jajeta
 - 120 g Menaž čokolade
 - 320 g brašna
 - 120 ml kiselog mleka
 - 1 kašičica sode bikarbone
 - 1 kašičica praška za pecivo
 - 1/4 soli
 
I još:
- 1 kesica belog šlag krema
 - zelena boja za kolače
 - 3 kapi esencije mente
 
Priprema
1. Dve kašike suve mente staviti u 
odgovarajuću posudu i preliti sa 250 ml vrele vode. Poklopiti i ostaviti
 10-tak minuta (kao kada se kuva čaj). Zatim procediti tečnost sa 
mentom, dodati esenciju mente i ostaviti da se ohladi. 
     
    
2. U kiselo mleko staviti sodu 
bikarbonu, promešati i ostaviti na stranu (kiselo mleko staviti u dublju
 čašu, jer sa dodatkom sode, masa mleka će porasti). Menaž čokoladu 
otopiti na pari i ostaviti da se prohladi.
     
    
3. U vanglicu staviti omekšali 
maslac i šećer, pa mikserom penasto umutiti. Dodavati jaja, jedno po 
jedno, muteći mikserom. Zatim sipati prohlađenu čokoladu, sjediniti sa 
smesom, pa ubaciti kiselo mleko sa rastvorenom sodom bikarbonom. 
     
    
4. Dobro sjediniti smesu. Sipati 
proceđeni čaj sa mentom, pa dodati mešavinu brašna, peciva i soli. Dobro
 sjediniti da nema grudvica.
     
    
5. Uzeti kalup sa obručem, vel. 24 
cm i obložiti ga pek papirom. Papir premazati uljem (četkicom). Sipati 
umućenu smesu, ravnomerno je rasporediti i staviti da se peče, u 
prethodno zagrejanoj rerni, na 170 stepeni. 
     
    
6. Probati čačkalicom da li je kolač
 pečen (vreme pečenja je individualno, jer zavisi od šporeta - moj kolač
 se pekao 40 minuta). Paziti da se ne presuši. Čačkalica iz sredine 
kolača treba da ostane vlažna.
     
    
7. Pečen kolač izvaditi iz rerne i 
ostaviti da se ohladi, pa skinuti obruč, skloniti pek papir i kolač 
postaviti na plato za posluženje. 
     
    
8. Krem šlag (od 70 g) umutiti po 
uputstvu na kesici, pa dodati malo zelene boje za kolače (količinu sami 
odredite, koliko želite da vam zelena boja bude jaka) i esenciju mente.Premazati ceo kolač, ostaviti 
pola sata u frižider, pa poslužite. Ko voli ukus mente biće oduševljen 
kolačem (kao ja, pošto mentu obožavam).



Коментари
Постави коментар