Kolač sa mentom
Potrebno je:
- 2 kašike suve mente
- 250 ml vrele vode
- 3 kapi esencije mente
- 120 g omekšalog maslaca
- 300 g šećera
- 3 jajeta
- 120 g Menaž čokolade
- 320 g brašna
- 120 ml kiselog mleka
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/4 soli
I još:
- 1 kesica belog šlag krema
- zelena boja za kolače
- 3 kapi esencije mente
Priprema
1. Dve kašike suve mente staviti u
odgovarajuću posudu i preliti sa 250 ml vrele vode. Poklopiti i ostaviti
10-tak minuta (kao kada se kuva čaj). Zatim procediti tečnost sa
mentom, dodati esenciju mente i ostaviti da se ohladi.
2. U kiselo mleko staviti sodu
bikarbonu, promešati i ostaviti na stranu (kiselo mleko staviti u dublju
čašu, jer sa dodatkom sode, masa mleka će porasti). Menaž čokoladu
otopiti na pari i ostaviti da se prohladi.
3. U vanglicu staviti omekšali
maslac i šećer, pa mikserom penasto umutiti. Dodavati jaja, jedno po
jedno, muteći mikserom. Zatim sipati prohlađenu čokoladu, sjediniti sa
smesom, pa ubaciti kiselo mleko sa rastvorenom sodom bikarbonom.
4. Dobro sjediniti smesu. Sipati
proceđeni čaj sa mentom, pa dodati mešavinu brašna, peciva i soli. Dobro
sjediniti da nema grudvica.
5. Uzeti kalup sa obručem, vel. 24
cm i obložiti ga pek papirom. Papir premazati uljem (četkicom). Sipati
umućenu smesu, ravnomerno je rasporediti i staviti da se peče, u
prethodno zagrejanoj rerni, na 170 stepeni.
6. Probati čačkalicom da li je kolač
pečen (vreme pečenja je individualno, jer zavisi od šporeta - moj kolač
se pekao 40 minuta). Paziti da se ne presuši. Čačkalica iz sredine
kolača treba da ostane vlažna.
7. Pečen kolač izvaditi iz rerne i
ostaviti da se ohladi, pa skinuti obruč, skloniti pek papir i kolač
postaviti na plato za posluženje.
8. Krem šlag (od 70 g) umutiti po
uputstvu na kesici, pa dodati malo zelene boje za kolače (količinu sami
odredite, koliko želite da vam zelena boja bude jaka) i esenciju mente.Premazati ceo kolač, ostaviti
pola sata u frižider, pa poslužite. Ko voli ukus mente biće oduševljen
kolačem (kao ja, pošto mentu obožavam).
Коментари
Постави коментар